Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetanka lékařská (pampeliška) je vytrvalou bylinou, jejíž květy krásně prozáří každý trávník a louku. Jakmile začnou vykvétat, víme, že už konečně bude pěkné počasí. Přemýšlíte, jak si zlatou záplavu uchovat dříve než se promění v bílé chmýří? Máme pro vás osvědčený recept na pampeliškový med.

I když opravdu medem není, chutí a konzistencí ho velmi připomíná. Vyjde levně a příprava je snadná, se sběrem květů nám rády pomohou i děti. Pokud je slunečné počasí a pampelišky v plném květu, je nejvyšší čas vzít košík a vyrazit do přírody. 

Jak uvařit pampeliškový med

Na základní dávku potřebujeme 400 květů pampelišek, dva litry vody, tři bio citrony a 2 kg krystalového cukru. Pampelišky sbíráme v čistém prostředí a květy už obvykle neoplachujeme, abychom nesnížili kvalitu medu.

  1. Hlavičky pampelišek bez stonků rozprostřeme na plech a zkontrolujeme je, aby v nich nezůstal drobný hmyz.
  2. Pak je vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme vodou.
  3. Přidáme citrony (omyté a rozkrájené na kolečka). 
  4. Společně vaříme 15 minut. Poté hrnec odstavíme, po zchladnutí přikryjeme pokličkou. V chladu necháme louhovat 24 hodin.
  5. Poté přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce.
  6. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme cca 1,5 hodiny. Při vaření med zhoustne a ztmavne.
  7. Horký med nalijeme do malých čistých skleniček (umytých a vypařených v troubě). K nalévání použijeme nálevku, abychom nepotřísnili okraje skleniček. Hned uzavřeme šroubovacími víčky. Kdo chce, může pro jistotu zavařit.

Med z květů používáme obdobně jako pravý med. Můžeme ho přidávat do čaje a přislazovat si jím např. ovocné knedlíky, kaše, žemlovky a nákypyVíce o způsobu využití pampeliškového medu si můžete přečíst v našem dalším článku.

Pampeliška je cennou rostlinkou lidového léčitelství i oblíbenou jarní bylinkou. Její mladé lístky můžeme přidávat do salátů i polévek. Pomohou nám překlenout období, když ještě nemáme mnoho zeleniny z vlastní zahrady, ale už se na ni těšíme. Krásně zlatý pampeliškový med nám bude připomínat krásné jaro celou zimu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více