Jak mrazit zeleninu. Při správném postupu ji zachováme v té nejlepší kvalitě
Mražená zelenina se v naší kuchyni uplatní velmi často. Pokud ji používáme do polévek, salátů i na přípravu různých příloh, sáhneme po ní skoro každý den. Rozmanitost využití souvisí s rozmanitostí uložené zeleniny. Ať už zrovna připravujeme plodovou, košťálovou, kořenovou nebo listovou zeleninu, pokaždé si pochutnáme.
Přebytek zeleniny, buď sklizené z vlastní zahrady nebo výhodně koupené, potřebujeme nějakým způsobem uložit, aby zelenina v dobrém stavu vydržela až do její spotřeby. Zeleninu lze zavařovat v nálevu, sušit, kvasit nebo jednoduše a rychle mrazit. Výběr vhodné metody závisí na konkrétní zelenině a plánovaném způsobu jejího využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit efektivně zeleninu
Mražení je snadné, rychlé a pohodlné. Jedná se o velmi jednoduchou metodu, jak přebytek zeleniny uskladnit. Pokud máme v mrazničce dostatek místa, není proč váhat.
- K mražení se hodí čerstvě sklizená, zdravá a kvalitní zelenina.
- Vybíráme druhy, o kterých víme, že nám budou opravdu chutnat, aby nám jen zbytečně nezabíraly místo v mrazničce.
- Ne každý druh zeleniny se k mražení opravdu hodí. Obvykle nemrazíme příliš vodnaté druhy - např. hlávkový salát by těžko někoho napadlo mrazit. Naopak jinou listovou zeleninu, špenát, mrazíme velmi rádi.
- Před mrazením zeleninu dobře očistíme, umyjeme a necháme okapat, případně ji osušíme.
- Pak ji nakrájíme, nastrouháme, rozmixujeme, případně ponecháme v celku.
- Některé druhy zeleniny je vhodné před zmražením blanšírovat. Při blanšírování se zastaví enzymatické procesy a zelenina se již nebude dále kazit, nicméně zároveň přijde o část zdraví prospěšných látek.
- Po blanšírování zeleninu uložíme do mikrotenových sáčků nebo plastových krabiček, dobře uzavřeme a uložíme do mrazničky.
- Současně ukládáme vždy jen přiměřenou dávku z úrody, aby se prostor mrazničky příliš nezahřál.
- Tip: Sáčky si označíme názvem obsahu a datem uložení (stačí rok).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednou ze zelenin, která se velmi dobře hodí k blanšírování, jsou fazolové lusky. Využijeme je na různé omáčky, polévky a saláty. Pro inspiraci můžete zhlédnout následující video-recept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 8 hodinami
Banana split
Přidáno před 8 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 21 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 22 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Jak blanšírovat zeleninu před zmrazením? Zachová si pěknou barvu, křupavost a výbornou chuť
Jak mrazit papriky. Máme dvě možnosti postupu. Které dáte přednost?
Komentáře