Jak upéct maso? Poradíme správný postup a přidáme i několik receptů na chutný oběd
Pečené maso je oblíbeným obědem, který není ani příliš náročný na přípravu. Přitom je mnoho variant, jak maso upéct a jakou přílohu k němu zvolit. Dokonce i pečení masa se dá dovést k dokonalosti. My vám v tomto článku poradíme, jak na to.
Při pečení je potřeba respektovat daný druh masa a pečení mu přizpůsobit. Některá masa jsou sušší a tak je můžeme špikovat, obalovat ve slanině nebo péct s jiným tučným druhem masa. A důležité je si uvědomit, že pečení nelze uspěchat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct maso v troubě
Základem je výběr masa, ne každé se ale na pečení hodí, třeba taková kližka se na pečení nehodí vůbec. Ta patří do guláše. A pokud si nejste jisti, zeptejte se řezníka, jistě vám rád a ochotně poradí.
- Než dáme maso do trouby, je dobré nechat ho alespoň hodinu v pokojové teplotě. Teplotní šok masu nesvědčí a zbytečně tím ztrácí na kvalitě.
- Dostatečně maso osolíme a okořeníme ze všech stran. Základem je sůl a pepř, ke drůbežímu se hodí sladká paprika, k vepřovému kmín a ke zvěřině jalovec. Využít můžete i různé kořenící směsi.
- Maso podlijeme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme s roštem uprostřed na teplotu 200–220 °C.
- Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme.
- Před koncem pečení pekáč odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Pečení masa neuspěcháte zvýšením teploty. Výsledkem bude syrový vnitřek a spálené maso na horní straně. Své o tom ví ten, kdo někdy pekl třeba husu, která se peče dlouho a na nízkou teplotu. Právě tento videorecept jsme pro vás připravili na závěr našeho článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 54 minutami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 1 hodinou
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 2 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 3 hodinami
Skořicové šneky s krémovou polevou
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Špikování masa je snadné a rychlé. Naše video vám ukáže správný postup
Jak neřezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Jak upéct měkké a vláčné marokánky, plné kandovaného ovoce a mandlí? Podle názorného videa to zvládne i začátečník
Komentáře