Husa a kachna pečená

Vaclav Fronek Kuchař:

Doba přípravy: cca 3 - 3,5 hod. PT3H30M Dle velikosti ptáka a schopnosti jedlíků Drůbeží maso 24 názorů

HUSA PEČENÁ
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů
57

Suroviny

Husa (případně kachna)
sůl
kmín
voda
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Když je husa zmrzlá, nejlépe se dělá tak na 85% rozmražená. Husu dočistíme od případných zapomenutých peříček.

  2. Odřízneme perutě od těla a složíme zaklíněním, aby se neroztáhla. Uřízneme krční kůži. Odřízneme stehna. Odřízneme pušku (šikmo asi pod ůhlem 45° ke hřbetu). Vyřízneme hřbet podélně z obou stran, takže zbude pouze ona jako obíračka. V břišním prostoru rozřízneme husu podélně odzadu kupředu na dvě polovice a každou rozříznene tak, aby každá čtvrtina měla asi tak stejně masa. Tím nám vznikne celkem cca 7 větších porcí a křídla + hřbet pro toho, kdo rád obírá. Můžeme rozdělit prsa na menší díly, když je pták větší (kusy omyjeme). Pak už jen osolíme(dost), okmínujeme(dost) . Dáme do pekáče a podlejeme.

  3. Přikryté pečeme na 190 - 200°C. Průběžně podléváme a obracíme. Když maso začíná být měkké, necháme kůžičkou nahoru a necháme odkryté až do upečení.

Poznámka

U nás se jí s bramborovým knedlíkem a kysaným vařeným zelím. Ale jsou kolem Budějc vesnice, ( i někde v Č,B. ), kde se podává husa a kachna s vařeným bramborem ve slupce, oloupaným a překrojeným napůl a kysaným zelím. Jak komu chutná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Husa a kachna pečená

  • cathleen cathleen

    Karolína: mas paradni blog:yes: nakukovala jsem uz pred vanocemi:-8

    Odpovědět

  • Karolína Karolína(neregistrovaná)

    Tak dneska jsem pekla kachnu. Klasicky na kmínu. Zelí bílé i červené. Povedlo se. Jako dílčí inspirace recept posloužil. Děkuji.
    Kdo má zájem, recept na pečenou kachnu jsem sepsala a nafotila, http://makova-panenka.cz/recepty/hlavni-jidla/bio-...

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    Venoušku bohužel už nejsi mezi náma,ale ty to tam vidíš.....dnes jsem pekla husu klasika jak pekla babička a ty:yes:Moc mně chybíš kamaráde;-(

    Odpovědět

  • eliss eliss

  • Ellhenicky Ellhenicky(neregistrovaný)

    Jablka a cibuli, které jsem měl v břišní dutině pak propasíruji do zelí a také ňamkaEllhenicky@seznam.cz

    Odpovědět

  • L.e.n.k.a L.e.n.k.a

  • mysalin mysalin

    Já bych ještě přidala asi 4 oloupaná jablíčka na čtvrtky a 1 cibule na plátky. Až se upeče vyndá se husa a vyberou se jablka a cibule a poté zaprášíme hl. moukou (1 - 2 lžíce) a metličkou šleháme aby se neudělaly hrudky a máme k tomu sos. A příloha bramborový knedlík.

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    My taky říkáme puška - jsem z ČB

    Odpovědět

  • Františka Františka(neregistrovaná)

    Katka:Naše mamka dávala do kuřete nádivku s mletého masa,do husy bych dala mleté krůtí maso.Také jsem zkoušela nádivku s dětské krupice,byla výborná.Zdravím,Fanka.:-*www.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Karko. Nejsem ve stavu komunikovat. Ny ale do kachy bádivku neděléme. Kdybych se ale rozhodl pro hádivku rozhodl bych se pro naší tradiční, které říkáme velikonoční (což je je jen název). Običejné rohlíky s mlékem . vajíčkem, Spousrou perželové natě, muškát oříčkem, solí,peiželem,) je to nenáročné a hodí se ke všemu.Václav

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Já osobně dělám nádivku z den dva starých housek, které nakrájené namočím do mléka, vymačkám, přidám žloutky, sůl, mušk.květ, petrželku a sníh z bílků.Do nádivky můžeš přidat také nasekané mandle nebo naškrábaná jatýrka.Pokud dávám nádivku do kuřete tak žloutky utřu s máslem nebo rozpuštěným pokapu housky.Do nádivky pro husu a kachnu tuk nepřidávám.Také je dobré místo nádivky vložit do kachny půlky jablek nebo rozpůlený pomeranč.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Dobrý den, a co takhle recept na nádivku do husy????? Husu upéct umím, mám ji vždy (podle mého) výbornou,ale nádivku opravdu nevím jak udělat. Mohl by mi prosím někdo poradit z vlastní zkušenosti???Děkuji moc
    :-K:-))

    Odpovědět

  • knedlicek knedlicek

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    K otázce PUŠKA. Povím nějak slušněji PROČ. biskup nikho nezarazi a přítom taky PROČ ? zrovna tento název. Přitom PUŠKA je přiléhavější. Víte velice slušně (jak pro koho) . Když někdo upouští plyny, tak se někde říká " CÓÓ - Prd ti je rozumět HI HI, ale taky - Střílí jako z pušky,potažmo, je li to silnější, jako z kanonu, atd. A nyní odpověď . : Z čeho se střílí " Z PUŠKY" . Kde je PUŠKA u husy, kačeny, kuřete.( Ale je to taky i místní, nebo krajové, což jsem si neuvědomil) HI HI HI Václav.

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek(autor receptu)

    Jsem velmi rád a TO UPŘÍMNĚ !!! za poučení, které jsem z příspěvků získal. Ale nedá mi, abych se nezeptal těch co to napsali, zda toto pasuje i na pečení HUSY,KACHNY, NE vcelku, ale jako u nás již porcovanou. TA OTÁZKA. : Ta teplota a doba i vše kolem se mi moc líbí, ale ještě jednou !! MOHU i já péci na 140 - 150°C přikryté 3 - 3,5 hod. bez otvření trouby ? Nebudu to moc vysušovat ? PROSÍM odpovězte, kdo ví JISTĚ. Budu netrpělivě čekat. Rád bych tuto vaši metodu uplatnil.Můžete i přímo do "Moje vzkazy". :-p:yes:;-) Dík Václav

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo