Hovězí guláš z kližky

hosta Kuchařka: hosta

Hovězí maso 16 názorů

Suroviny

cca 700 g hovězí kližky
objemově stejné množství cibule (měla jsem 8 středních)
cca 1 dcl oleje
mletý kmín
1 lžička česneku se solí (nebo rozetřený česnek+sůl)
1 lžíce protlaku nebo kečupu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička feferonové pasty nebo chilli pasty
1 lžička majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička uzené papriky
pepř
sůl
kůra z 1/2 citronu
bobkový list
nové koření
celý pepř
tenčí krajíc staršího chleba
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením (bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem).

  2. Na oleji v kastrolu s nepřilnavým dnem osmažíme cibuli - dlouho, do tmavě zlatova. Ke konci smažení nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila a nezhořkla. V poslední fázi smažení cibule přidáme česnek a kmín.

  3. Po chvilce míchání přidáme i osolené a opepřené maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky na všech stranách zesvětlaly.

  4. Ztlumíme příkon elektřiny na minimum (na plynový hořák používáme plotýnku) - v mém případě odtáhnu kastrol dále od středu kamen, vmícháme hořčici, feferonkový krém a protlak, nasypeme na maso papriky a majoránku.

  5. Kastrol přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu, občas promícháme. To trvá i hodinu.

  6. Pokud budete mít pocit, že by se mohlo připálit, podlijeme jen pár lžícemi vývaru. Teprve, až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku (ten se celou dobu pomalu vařil, občas nezapomeňte dolít vodu), rozdrobíme na kousky chleba a guláš zahustíme a pomalu dusíme dál do úplného změknutí masa.

    Podáváme s čímkoliv - knedlíkem, těstovinami - my dáváme přednost tmavému pečivu

Poznámka

Je tady nesčetně receptů na guláše, mnohdy různě vylepšené, po poctivém prohledávání jsem takovýto s tímto trochu jiným postupem (dlouhé dušení ve vlastní šťávě)nenašla. Pokud najdete vy, nechám ráda smazat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 742 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí guláš z kližky

  • marta marta(neregistrovaná)

    Ahojky, nejsem dobrá kuchařka a můj guláš nikdy není úplně to pravé.Tak jsem koukla jak to dělají druzí...Moc děkuji za recept, gulášek už poskakuje na plotně , překrásně voní a pojede se mnou na hory.Díky moc. Marta

    Odpovědět

  • Jitela Jitela

    Guláš je vynikající!:yes:

    Odpovědět

  • jan jan(neregistrovaný)

    Cibule ne váhově,ale objemově.......Dík

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Receptů na guláše není nikdy dost:-!:-!:-!:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    gulášek se vším všudy,jak má být:-D:yes:

    Odpovědět

  • BUBAK BUBAK

    nemá to chybu,o víkendu si ho udělám.dala 10bodů:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Gulášek nemá chybu, v tyto dny nejsem při chuti, ale 9. bodík mu dát musím :-p;-):yes::-K

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Tak ten tedy je:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Pěkný gulášek a určitě výtečná chuť, barvička taky:yes:

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Gulášek vypadá velice dobře, má pěknou barvičku;-):-p.Bodíčka posílám.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jituško,gulášek vypadá překrásně:-*:-p:-KJá nejraději vařím z kližky(i roštěnky a svíčkovou,pokud je hezký kus masa)ale tu Tvou mňamkovně vypadající šťávu bych si dala i bez toho masa jen s nějakým dobrým pečivem:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jitko, gulášek máš eňo ňuno a tvrdím, že guláš z kližky a tolik cibule dát kolik je váhově masa je ten nejlepší:yes: Dělám ho hodně podobně, jen některé ingredience nedávám, jako hořčici, bobek a kůru z citronu, ale i tak je to za 5.:yes:

    Odpovědět

  • Marečkovka Marečkovka(neregistrovaná)

    náádhera:-p

    Odpovědět

  • ladoska ladoska

    vypadá mooc dobře:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Guláš má krásnou barvu:-p:-p +2

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: hovězí guláš z kližky guláš z kližky hovězí guláš hovězí guláš z kližky recept guláš z hovezi klizky hovězí kližka hovězí kližka recepty guláš guláš z klišky hovezí gulaš s kližky hovězí kližka guláš hovězí guláš video hovězí guláš z kližky video hovězí klížka recepty gulas s klizky hovězí klizka recept kližka recepty hovezi gulas recept hovězí guláš z klišky gulaš z kližky recept recept na guláš z kližky