Hovězí guláš z kližky

hosta Kuchařka: hosta

Hovězí maso 16 názorů

Suroviny

cca 700 g hovězí kližky
objemově stejné množství cibule (měla jsem 8 středních)
cca 1 dcl oleje
mletý kmín
1 lžička česneku se solí (nebo rozetřený česnek+sůl)
1 lžíce protlaku nebo kečupu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička feferonové pasty nebo chilli pasty
1 lžička majoránky
1 lžíce sladké papriky
1 lžička uzené papriky
pepř
sůl
kůra z 1/2 citronu
bobkový list
nové koření
celý pepř
tenčí krajíc staršího chleba
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso pokrájíme na kostky velké cca 3 cm. Odkrojky z masa, které do guláše nepoužijeme, dáme do osolené vody v kastrůlku vařit spolu s pokrájenou kůrou citronu a kořením (bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem).

  2. Na oleji v kastrolu s nepřilnavým dnem osmažíme cibuli - dlouho, do tmavě zlatova. Ke konci smažení nezapomeňte míchat, aby se nepřipálila a nezhořkla. V poslední fázi smažení cibule přidáme česnek a kmín.

  3. Po chvilce míchání přidáme i osolené a opepřené maso a zprudka je osmažíme tak, aby kousky na všech stranách zesvětlaly.

  4. Ztlumíme příkon elektřiny na minimum (na plynový hořák používáme plotýnku) - v mém případě odtáhnu kastrol dále od středu kamen, vmícháme hořčici, feferonkový krém a protlak, nasypeme na maso papriky a majoránku.

  5. Kastrol přikryjeme dobře přiléhající pokličkou a necháme pomalinku na mírném ohni dusit. V této fázi nepodléváme, maso samo pustí šťávu, občas promícháme. To trvá i hodinu.

  6. Pokud budete mít pocit, že by se mohlo připálit, podlijeme jen pár lžícemi vývaru. Teprve, až se na dně začne oddělovat tuk a maso je víceméně měkké, podlijeme přes cedník vývarem z kastrůlku (ten se celou dobu pomalu vařil, občas nezapomeňte dolít vodu), rozdrobíme na kousky chleba a guláš zahustíme a pomalu dusíme dál do úplného změknutí masa.

    Podáváme s čímkoliv - knedlíkem, těstovinami - my dáváme přednost tmavému pečivu

  7. Nechce se vám hovězí guláš chystat?
    Objednejte si hotovou porci EXPRES MENU domů.

Poznámka

Je tady nesčetně receptů na guláše, mnohdy různě vylepšené, po poctivém prohledávání jsem takovýto s tímto trochu jiným postupem (dlouhé dušení ve vlastní šťávě)nenašla. Pokud najdete vy, nechám ráda smazat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 936 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí guláš z kližky

  • marta marta(neregistrovaná)

    Ahojky, nejsem dobrá kuchařka a můj guláš nikdy není úplně to pravé.Tak jsem koukla jak to dělají druzí...Moc děkuji za recept, gulášek už poskakuje na plotně , překrásně voní a pojede se mnou na hory.Díky moc. Marta

    Odpovědět

  • Jitela Jitela

    Guláš je vynikající!:yes:

    Odpovědět

  • jan jan(neregistrovaný)

    Cibule ne váhově,ale objemově.......Dík

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Receptů na guláše není nikdy dost:-!:-!:-!:yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    gulášek se vším všudy,jak má být:-D:yes:

    Odpovědět

  • BUBAK BUBAK

    nemá to chybu,o víkendu si ho udělám.dala 10bodů:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Gulášek nemá chybu, v tyto dny nejsem při chuti, ale 9. bodík mu dát musím :-p;-):yes::-K

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Tak ten tedy je:yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Pěkný gulášek a určitě výtečná chuť, barvička taky:yes:

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Gulášek vypadá velice dobře, má pěknou barvičku;-):-p.Bodíčka posílám.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jituško,gulášek vypadá překrásně:-*:-p:-KJá nejraději vařím z kližky(i roštěnky a svíčkovou,pokud je hezký kus masa)ale tu Tvou mňamkovně vypadající šťávu bych si dala i bez toho masa jen s nějakým dobrým pečivem:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jitko, gulášek máš eňo ňuno a tvrdím, že guláš z kližky a tolik cibule dát kolik je váhově masa je ten nejlepší:yes: Dělám ho hodně podobně, jen některé ingredience nedávám, jako hořčici, bobek a kůru z citronu, ale i tak je to za 5.:yes:

    Odpovědět

  • Marečkovka Marečkovka(neregistrovaná)

    náádhera:-p

    Odpovědět

  • ladoska ladoska

    vypadá mooc dobře:yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Guláš má krásnou barvu:-p:-p +2

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hovězí guláš z kližky guláš z kližky hovězí guláš z kližky recept hovězí kližka recepty guláš guláš z hovezi klizky hovezí gulaš s kližky hovězí kližka guláš hovězí guláš z kližky video guláš z klišky hovězí guláš video gulas s klizky kližka recepty hovězí guláš recept na guláš z kližky recept na hovězi gulaš hovězí guláš z klišky guláš z kližky video gulas s klisky hovězí guláš z kližky- recept gulas klizka

Zapomněl/a jsem heslo