Aby květák po uvaření zůstal hezky bílý, na to existuje několik metod. Jednou z nich je přidat do vody trochu mléka
Mnoho pokrmů lze připravit tak, že květák zpracujeme syrový. Přípravu jídla sice o pár minut prodloužíme, ale chuť zůstane, protože ji nevylouhujeme do vody. Jsou ale pokrmy, kde je předvařený květák nutností. Z vývaru pak můžeme připravit polévku.
Jak vařit květák, aby zůstal bílý
- Květák vkládáme vždy do osolené vroucí vody a vaříme jen nezbytně dlouho.
- Pro zvýraznění květákové chuti přidáme do vody několik květákových listů.
- Do vody ke květáku přilijeme trochu mléka.
- Nebo do vody ke květáku přidáme trochu cukru. Totéž se doporučuje při vaření hrášku nebo chřestu pro zachování jejich svěží barvy.
- Pokud předvařujeme květák na pozdější sterilaci nebo mražení, přidáme do vody lžíci octa nebo citronové šťávy.
Květák na různé způsoby
Z květáku připravíme mnoho výborných pokrmů, hodí se k bramborám i těstovinám. Můžeme ho kombinovat s další zeleninou a dokonce i se žampiony nebo jinými houbami. Jedním z nich je květák zapečený se sýrem a při přípravě se můžeme inspirovat video receptem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 1 hodinou
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 2 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 3 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 10 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít květák na maximum: Připravte si květákovou pizzu, hummus, muffiny nebo jednoduché květákové placičky
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře