Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednohubky už podle názvu jsou malá sousta na jedno kousnutí. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Na jejich ozdobení můžeme použít prakticky cokoliv, proto jsou tyto minichlebíčky součástí většiny oslav a návštěv.

Jednohubky, chuťovky, kanapky, minichlebíčky, finger good, amuse bouche mají jedno společné - jsou to malá sousta, která slouží k naladění chuťových buněk před samotným jídlem nebo jako občerstvení k posezení s rodinou nebo přáteli.

1

Co jsou jednohubky

Nikdo neví, kde se jednohubky vzaly - jisté je, že minichlebíčky se podávaly při slavnostních událostech už velice dávno. Jsou součástí rodinných i přátelských setkání, svateb, oslav a různých svátků. Podávají se na výstavách, večírcích i pracovních jednáních. Jejich výhodou je malá velikost - sousto akorát do úst.

2

Co je podkladem pro jednohubky

Nejčastěji používáme kolečka rohlíků, bagetek nebo veky. Toustový chleba můžeme vykrájet do různých tvarů, tmavý chleba opéct jako topinku a pokrájet na čtverečky. Podklad bývá nejen z krekrů, chipsů, tortil, ale i ze sýra a zeleniny. Pro zvláštní příležitosti upečeme malé košíčky z křehkého těsta nebo soudečky z těsta listového.

3

Čím se potírají jednohubky

Kromě másla je nekonečná řada různých pomazánek, které se na jednohubky perfektně hodí - ať jsou to rybí, zeleninové nebo tvarohové pomazánky, různé slané pěny, šlehaný sýr, pikantní masové směsi nebo zeleninové paštiky. Jednohubky můžeme pomazánkou potřít nebo směs ozdobně nastříkat z cukrářského sáčku.

4

Čím se zdobí jednohubky

Na jednohubkový základ položíme vše, co nám chutná a hodí se k pomazánce. Nemusí to být jen klasická klobáska a kyselá okurka. Zdobíme šunkou, sýrem, čerstvou i sterilovanou zeleninou, kousky ryb, sardelkami a kaviárem, ovocem nebo zelenými bylinkami, olivami nebo i křepelčími vajíčky a majonézou.

5

Jednohubky bez pečiva

Nemáte pečivo nebo ho nejíte a přesto chcete připravit výborné jednohubky? Místo podkladu z rohlíků naneste pomazánky na kolečka salátové okurky, mrkve nebo jablka, smotejte roládky ze šunky, zeleniny či lososa, nebo použijte kostičky sýra i mozzarely. Skvělé jsou také poloviny křepelčích vajíček.

6

Kombinace ingrediencí na jednohubkách

Nejčastější kombinací je sýr a hroznové víno. Oblíbená jsou jemná masa (jazyk, játra) s křenovou majonézou, ryba s jablkem, okurka a sardelové očko, mozarella s olivou. Kombinujeme sladké a kyselé, slané a pálivé, nevýrazné a pikantní. Pokud použijeme více surovin, předem ochutnáme, jak k sobě chuťově ladí.

7

Jednohubky ve světě

Naše jednohubky jsou velice podobné malým kanapkám, které se nepřipravují z bílého chleba a rohlíků, ale z celozrnných baget nebo z krekrů. Amuse bouche jsou zase ochutnávací miniporce v luxusních restauracích, které mají strávníky naladit k jídlu. Finger food jsou ozdobeny stejně jako naše minichlebíčky a jí se rukama. 

8

Kdy se podávají jednohubky

Jednohubky ve formě předkrmu mají za úkol zpříjemnit čekání na hlavní jídlo tím, že na ně naladí chuťové buňky. Jsou malým občerstvením při různých setkáních a oslavách. Jednohubky jsou nejrychleji připraveným jídlem pro nečekanou návštěvu, protože se dají ozdobit vším, co dům dá, a připravit je zvládnou i děti.

9

Jak jednohubky servírovat

Minichlebíčky podáváme na rovných podnosech. Nemícháme je, ale upravíme je do řad nebo do kruhů, aby hezky vypadaly, protože i to je vizitkou šikovné hospodyňky. Do jednohubek, které potřebují zpevnit, zapíchneme párátka, ozdobná napichovátka nebo slané tyčinky. Některé podáváme na speciální lžičce.

10

Jak uchovat jednohubky do dalšího dne

Může se stát, že hosté svou návštěvu zruší nebo jednohubky zbydou. Urovnáme je znovu na čistý talíř a přetáhneme přes ně mikrotenový sáček nebo potravinářskou fólii. Také v plastových nebo skleněných dózách vydrží jednohubky jako čerstvé. Podmínkou je, že je skladujeme v lednici a vytáhneme hodinu před podáváním.

Jednou z klasických pomazánek na jednohubky je česneková pomazánka. Podívejte se na naše video, jak je snadné ji připravit:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více