Co s jablečnými slupkami? Jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny. Navíc mají široké využití
Jablka jsou mimořádně vděčné ovoce, které využijeme v čerstvém stavu i při vaření. Pochutnáme si na nich, ať jsou syrová, pečená, dušená, ve formě dětské přesnídávky, džemu, moštu, v nádivce do koláčů či štrúdlů, ale také ve spojení s masem, pečená jako nádivka kachny.
V mnoha receptech, kde používáme jablka, je před samotnou přípravou nutné z jablek oloupat slupky. Tato obalová část jablíček obsahuje velký podíl vitamínů, minerálů a vlákniny a je velká škoda se jich zbavovat. Pokud už musíme jablka oloupat, nejprve je omyjeme, otřeme a teprve pak oloupeme. Čisté slupky pak dále využijeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít jablečné slupky
Stejně, jako celá jablka, mají i jejich slupky velmi široké využití. Můžete vyzkoušet:
-
čaj z čerstvých slupek – Slupky ze 4 jablek spolu s 3 plátky citronu, kouskem celé skořice, hřebíčkem a badyánem krátce povaříme ve 4 šálcích vody, zakryté necháme 15 minut odstát a scedíme do hrnečků.
-
usušit je na křížaly – nejlépe v sušičce potravin. Používáme na uvaření voňavého čaje nebo jen tak na chroupání, na mls.
-
dobře usušit a pomlít (podrtit) a pak jimi sladit ovesné či jáhlové kaše
-
upéct z nich skořicové křupky – Jablečné slupky obalíme ve skořicovém cukru a na plechu upečeme v troubě do zlatohněda, do křupava.
-
čerstvé slupky přidat do smoothie jako sladící a ochucující prvek
-
spolu s dalšími jablečnými odřezky (jádřinci) použít slupky na výrobu jablečného octa
Využití se najde ještě mnohem více, ale důležité je nezapomenout, že i tento "odpad" můžeme smysluplně použít. Mnoho dalších inspirací, jak zpracovat jablka, najdete v našem receptáři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 11 minutami
Mňamka
Přidáno před 31 minutami
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 1 hodinou
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 8 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kávová sedlina do kompostu patří, zbytky masa tam nesmí aneb Praktické informace pro zahradní kompostování krok za krokem
Jak nejlépe zavařit padaná, ale zdravá jablka? V zimě je oceníme do jogurtu i na přípravu oblíbených moučníků
Jak správně usušit jablka na křížaly? Dokonalému výsledku pomůže snadný trik s vodou a citronem
Komentáře