Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Placaté broskve: Tuto dobrotu si okamžitě zamilujete
Zdroj: Pixabay - lbokel

Plochá broskev pochází z Paraguaye - u nás se prodává již několik let a její obliba stále stoupá. Plody jsou zploštělé, s plstnatou slupkou a menší peckou. Dužina broskve je bílá nebo nažloutlá, šťavnatá a neobyčejně sladká.

Paraguayské placaté broskve Prunus Persica ještě nemají v Čechách své vlastní jméno, říká se jim "placatky" nebo "UFO broskve". U nás vyšlechtěná odrůda má jméno Saturn a pomalu si nachází cestu do našich zahrad a kuchyní.

Jak vypadá placatá broskev

Původní odrůda pochází pravděpodobně z Číny a je známá 2500 let. U nás se neprodává - pouze šlechtěné broskve, které se vyznačují větší sladkostí a maličkou peckou, ta se ve zralosti dobře odděluje od dužiny. Plody placaté broskve jsou světle žluté až červené, dužina má bílé a žluté maso. Nazelenalá barva znamená, že jsou nezralé. Slupka je plstnatá, ale některé šlechtěné odrůdy se vyznačují hladkou slupkou jako nektarinky. Pecka se nedá oddělit od dužiny, dokud není broskev zralá.

Jak zpracovat placaté broskve

Plody se dají zpracovat podobně jako broskve a nektarinky. Jejich velikou předností je lahodná chuť a diskový tvar, kvůli kterému je milují hlavně děti. Nejlepší je konzumace čerstvých plodů nebo zpracování do raw stravy - kaší, přesnídávek, pyré nebo ovocných salátů. Placaté broskve můžeme zavařit do džemů a marmelád a kompotů, vyrobit sladký likér nebo zmrzlinu. Dají se mrazit i sušit - pak svou chutí připomínají zralé fíky.

Placaté broskve dozrávají na začátku srpna. U nás se pěstují na některých místech na jižní Moravě a protože mají rády velké sucho a teplo, nejsou ani tam příliš rozšířené. Nicméně se dají koupit v mnoha obchodech stejně jako broskve, nektarinky a meruňky, a dají se i stejně zpracovat. Podívejte se například na přípravu meruňkového koláče: 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více