Nejoblíbenější recepty s jablky
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi. Ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje, je skutečně plné vitamínů a důležitých látek. Ve stogramové porci, což je zhruba jedno středě velké jablíčko, najdete až 30 mg vitamínu Ca celou řadu dalších antioxidantů, například vitamín E. Antioxidanty chrání lidské buňky a posílují imunitu, čímž pomáhají předcházet vzniku rakoviny. Jedno jablko vám dodá 1,6 gramů vlákniny. Díky vláknině mohou jablka snižovat hladinu cukru v krvi, což zase působí jako prevence cukrovky. V jablkách dále najdeme významné množství draslíku, vápníku i hořčíku. Díky tomu jablka vyrovnávají krevní tlak i hladinu cholesterolu, působí protizánětlivě, čistí játra, zlepšují zrak a jsou blahodárné i pro trávicí a nervovou soustavu. Podle některých výzkumů pomáhá pojídání ovoce s tak komplexní škálou prospěšných předcházet rozvoji Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.
Jablka dozrávají koncem léta a nejvíc je jich na podzim. V ČR dříve stávaly tisíce jabloní. Kvůli obrovské úrodě se ale postupně přistupovalo ke kácení strom ůa rušení sadů. Důsledkem toho je, že dříve nejdostupnější ovoce se dnes cenově příliš neliší od exotickýc ha dovážených druhů, jakými jsou například banány nebo pomeranče. I tak ale Češi na jablka nedají dopustit a pořád je jich dost, že jsou v obchodech dostupná celoročně. Absolutní klasikou je jablečný štrůdl, skvělé jsou sušené křížaly. Z jablek se dělají mošty i džusy, výtečné kompoty. Jablka jsou vynikající v kombinaci s hruškami a dochucené hnědým cukrem a skořicí. Možností, jak toto ovoce zrpacovat, je opravdu mnoho.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 20 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství poctivého domácího masového vývaru: Kosti i zeleninu předpečte v troubě a vývar „táhněte“ aspoň 5 hodin
Kávu v létě jedině na ledu: Jak připravit zmrzlinové affogato nebo osvěžující espresso s tonikem?
8 kroků k dokonale křupavé francouzské bagetě: Důležitý je druh mouky i správně rozehřátá a napařená trouba