Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejoblíbenější recepty s jablky

Nejoblíbenější recepty s jablky

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi. Ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje, je skutečně plné vitamínů a důležitých látek. Ve stogramové porci, což je zhruba jedno středě velké jablíčko, najdete až 30 mg vitamínu Ca celou řadu dalších antioxidantů, například vitamín E. Antioxidanty chrání lidské buňky a posílují imunitu, čímž pomáhají předcházet vzniku rakoviny. Jedno jablko vám dodá 1,6 gramů vlákniny. Díky vláknině mohou jablka snižovat hladinu cukru v krvi, což zase působí jako prevence cukrovky. V jablkách dále najdeme významné množství draslíku, vápníku i hořčíku. Díky tomu jablka vyrovnávají krevní tlak i hladinu cholesterolu, působí protizánětlivě, čistí játra, zlepšují zrak a jsou blahodárné i pro trávicí a nervovou soustavu. Podle některých výzkumů pomáhá pojídání ovoce s tak komplexní škálou prospěšných předcházet rozvoji Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.

Jablka dozrávají koncem léta a nejvíc je jich na podzim. V ČR dříve stávaly tisíce jabloní. Kvůli obrovské úrodě se ale postupně přistupovalo ke kácení strom ůa rušení sadů. Důsledkem toho je, že dříve nejdostupnější ovoce se dnes cenově příliš neliší od exotickýc ha dovážených druhů, jakými jsou například banány nebo pomeranče. I tak ale Češi na jablka nedají dopustit a pořád je jich dost, že jsou v obchodech dostupná celoročně. Absolutní klasikou je jablečný štrůdl, skvělé jsou sušené křížaly. Z jablek se dělají mošty i džusy, výtečné kompoty. Jablka jsou vynikající v kombinaci s hruškami a dochucené hnědým cukrem a skořicí. Možností, jak toto ovoce zrpacovat, je opravdu mnoho.

Více

1 2 3 113