Katův šleh: Jak uvařit výborný oběd, který rozhodně bude chutnat
Katův šleh nemá zrovna tu nejlepší pověst. Můžou za to kuchaři z dob minulých, kteří tohle jídlo vařili ze zbytků a dost často z ne zrovna čerstvých. Vše ale zakryla ostrost omáčky, proto nikdo nic nepoznal.
Pokud použijeme čerstvé a kvalitní suroviny, získáme chutné jídlo, které je navíc rychle hotové. Můžeme použít maso hovězí, vepřové nebo dokonce drůbeží. Zeleninu zpracujeme čerstvou nebo nakládanou a jako příloha jsou výborné hranolky, ale stačí také samotný chleba.
Mohlo by vás zajímat
Fantazii se meze nekladou
Při přípravě katova šlehu máte hodně volnou ruku a mnoho věcí si můžete přizpůsobit podle svého.
- Původně se používala hovězí svíčková, to měl "kaťák" ještě punc kvality. Později začali kuchaři dávat levnější vepřové maso, a nakonec ne příliš čerstvé zbytky a masové ořezy. Použít se může ale také drůbeží maso.
- Druhou, neméně důležitou ingrediencí "kaťáku" je zelenina. Zde opět můžeme improvizovat a sáhnout buď po zelenině čerstvé nebo po té nakládané. Patří sem papriky, rajčata, cibule a česnek na dochucení.
- Omáčku vytvoříme z rajčatového pyré. A protože katův šleh má být ostrý, přidáme chilli papričky nebo feferonky pro pálivou chuť. Pro dochucení můžeme přidat ještě worcester. Zajímavě kyselou chuť jídlu dodají nakládané kyselé okurky.
Ačkoli někteří nad tímto jídlem dávno "zlomili hůl", stojí za to mu dát ještě šanci. Pro inspiraci se můžete podívat na naše video a uvařit si chutný oběd.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 12 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 13 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 13 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Komentáře