Jak připravit osvěžující limonádu, lahodný sirup nebo hustý med z květů černého bezu. Inspiraci najdeme v osvědčených receptech
Z květů černého bezu připravujeme lahodné sirupy, které nám vydrží celou zimu, i osvěžující limonády k rychlé spotřebě. Lze z nich uvařit bezový med, který je chutným sladidlem a dá se použít k mazání pečiva.
Černý bez a jeho sběr
Jakmile si všimneme, že jsou keře černého bezu v květu, je nejvyšší čas na ně vyrazit s košíkem. Sbíráme květy, které vyrostly v čistém prostředí a nejsou na nich mšice. Dobrým pomocníkem při sběru jsou nůžky. Po nasbírání květy zkontrolujeme, aby v nich nebyl žádný hmyz. Pokud je oplachujeme, tak pouze krátce, abychom z nich neodplavili zbytečně pyl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Bezové limonády k rychlé spotřebě
Pokud máme chuť na osvěžující nápoj, květy černého bezu jsou skvělou alternativou na jeho přípravu. Osvědčených receptů je více. Když přidáme do vody, kterou svaříme s cukrem a necháme vychladnout, nakrájený citron, květy a trochu octu, tak po několika dnech mírně perlivou limonádu scedíme do lahví. Místo octu lze přidat i droždí. Přesné množství surovin je uvedeno v následujících receptech.
Sirupy a šťávy
Na rozdíl od limonád můžeme sirupy a šťávy uchovávat delší dobu a dopřát si je nejenom v létě, ale i v zimě. Zvlášť sirupy, které připravujeme zastudena, jsou velmi lahodné. Pokud je uložíme na chladné místo a na vršek láhve nalijeme trochu alkoholu, vydrží nám až do další sezony.
Medy z květů černého bezu
Nasbírané květy a pokrájené citrony po odstátí pozvolna vaříme společně s cukrem. Po zhoustnutí "med" plníme do zavařovacích sklenic. Příprava je podobná, jako když vaříme pampeliškový med. Bezový med používáme jako sladidlo do nápojů (čaj) nebo na přislazování kaší a nákypů. Pokud je dostatečně hustý, využijeme ho jako mazání na pečivo.
Černý bez, který kvete začátkem léta,se uplatní také v různých dobrotách. Oblíbené jsou kosmatice, které se smaží naslano i nasladko.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 16 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 18 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z květů černého bezu zastudena. Recepty na lahodné osvěžení z léčivých květů nám poradí
Na palačinky i proti nachlazení: Vyrobte si bezový sirup podle našich babiček
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Komentáře