Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert

5. 6. 2021 16:00

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova Zdroj: Toprecepty, Anna Kocikova
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května do června, tedy právě nyní. Kromě plodů se dají z bezu využít i listy. Ale nejen na sušení a následnou přípravu čaje. Naše babičky květy bezu, neboli kosmatici, smažily. Je to lahůdka, která si zaslouží pozornost i dnes.

Zdraví na talíři

Bez černý se odedávna uctívá jako strom života. Pokud jste dříve chtěli někomu požehnat, mohli jste mu při různých obřadech posypat hlavu bezovým květem. Květ bezu černého totiž nejen, že nádherně až omamně voní, ale také má léčivé účinky. Podle webu Serafinbyliny.cz obsahuje bezový květ mimo jiné rutin, který prospívá cévám, nebo flavonoidy, jež chrání buňky před volnými radikály, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám. Odvar ze sušeného květu je vhodný při nemocech z nachlazení, čerstvý květ se dá kromě smažení skvěle využít taky pro přípravu domácí perlivé limonády.

Správný sběr

Podle knihy Renaty Herberové Babiččiny bylinky by se květy černého bezu měly sbírat před úplným rozvinutím, ideálně za slunečného dne od 11 hodin. Což je vlastně před přípravou oběda naprosto ideální čas. A není nic lepšího, než si suroviny na vaření jednoduše natrhat. Květy černého bezu mají ještě jednu výhodu: dají se připravit jak naslano, tak nasladko. Těstíčko je pokaždé stejné, pouze jej v prvním případě malinko dosolíte a smažené květy pak podáváte s hedvábnou bramborovou kaší, anebo kosmatici po usmažení pocukrujete a servírujete jako křupavý dezert.

 
Kde se kosmatice vůbec vzala? Je to dnes už trochu zapomenutý, ale velmi tradiční pokrm staročeské kuchyně. A. Šolta pojem kosmatice popsal v roce 1896 v pátém vydání časopisu Český lid takto: „Slovo kocmatice vykládá p. proť. Planský, jako termin pro smažená vejce. V Čechách východních, zvláště však na Čáslavsku sluje kosmaticemi (kocmaticemi) jídlo připravené z osmaženého květu bezu černého (bezinkového) jehož plody, známé bezínky zavařeny s cukrem, dávají výborný dryák k barvení vín a jiných tekutin a našim hospodyním velmi dobře známy jsou.“
 

Jak na to

Receptů na smažený květ černého bezu najdete spousty. V nejobyčejnější verzi stačí udělat těstíčko jako na palačinky, v tom květy namáčet a smažit ve vysoké vrstvě oleje nebo ghí. Ale chcete-li si skutečně pochutnat, dejte přednost malinko složitější verzi, při které se vajíčka neprošlehají jednoduše s moukou a mlékem, ale oddělí se žloutky a bílky a bílky se ušlehají. Právě sníh dodá těstíčku krásnou nadýchanost. Zároveň je potřeba dostat do těsta i nějakou chuť, třeba v podobě vanilky nebo rumu, a křupavost, kterou zajistí tuk, například rozpuštěné máslo. Těstíčko si nedělejte moc dopředu, raději pracujte rychle. Obalené květy smažte i se stopkou v rozehřátém oleji, po usmažení je nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce a poté hned podávejte. Jak radí Šolta, „při smažení státi musí stopka bezového květu vzhůru, za níž usmažená kosmatice se vytáhne z másla ven.“ Ale pozor! Stopka bezu se nejí.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

    Balkánský burek: Víte, jak doma připravit oblíbenou křupavou specialitu? Chce to správné těsto!

    Balkánský burek je dobrota, kterou mnozí z nás pamatují z dovolených u moře. Prodává se totiž na…
    Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

    Zeleninová nakládačka: připravte si pikantní mrkev, česneková cherry rajčátka nebo křupavé fazolky

    Čeká vás grilování s přáteli, oslava narozenin nebo jiná společenská akce, na které budete…
    Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

    Grilování levou zadní: Americké hot-dogy pomůže vylepšit kyselá okurka, křupavá cibule i cukr

    Grilujete o sto šest a už nevíte, co nad žhavé uhlíky ještě položit? Skvělou rychlovkou jsou párky…
    Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

    Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?

    Velký vodní meloun s červenou dužinou pozná každý. Vyznat se v těch menších, kulatých a oválných už…
    Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

    Rýžový ocet ochutí sushi, zálivky i marinády a ještě vám pomůže pročistit tělo a zhubnout!

    Rýžový ocet je jednou z mnoha důležitých ingrediencí asijské kuchyně. Využijete ho ovšem i do…
    Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

    Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový

    Dobroty z grilu jsou úžasné samy o sobě. Vždy se ale vyplatí k nim navíc servírovat nějaký dip či…
    Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

    Ochutnejte halloumi: Nejslavnější kyperský sýr oživí každou „grilovačku“. Víte, jak jej nejlépe upravit?

    Letní sezona a grilování je v plném proudu. Když máte chuť rozžhavit také něco bezmasého, kromě…
    Cukety na sladko: Upečte si cuketové řezy s mákem, biskupský chlebíček nebo mini dortíčky s krémem

    Cukety na sladko: Upečte si cuketové řezy s mákem, biskupský chlebíček nebo mini dortíčky s krémem

    Cuketa je levná, dostupná, zdravá a dobrá zelenina, kterou lze v kuchyni využít takřka univerzálně.…