Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
5. 6. 2021 Vaření
Bez černý je léčivá rostlina, jež kvete od května do června, tedy právě nyní. Kromě plodů se dají z bezu využít i listy. Ale nejen na sušení a následnou přípravu čaje. Naše babičky květy bezu, neboli kosmatici, smažily. Je to lahůdka, která si zaslouží pozornost i dnes.
Zdraví na talíři
Bez černý se odedávna uctívá jako strom života. Pokud jste dříve chtěli někomu požehnat, mohli jste mu při různých obřadech posypat hlavu bezovým květem. Květ bezu černého totiž nejen, že nádherně až omamně voní, ale také má léčivé účinky. Podle webu Serafinbyliny.cz obsahuje bezový květ mimo jiné rutin, který prospívá cévám, nebo flavonoidy, jež chrání buňky před volnými radikály, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám. Odvar ze sušeného květu je vhodný při nemocech z nachlazení, čerstvý květ se dá kromě smažení skvěle využít taky pro přípravu domácí perlivé limonády.
Mohlo by vás zajímat
Správný sběr
Podle knihy Renaty Herberové Babiččiny bylinky by se květy černého bezu měly sbírat před úplným rozvinutím, ideálně za slunečného dne od 11 hodin. Což je vlastně před přípravou oběda naprosto ideální čas. A není nic lepšího, než si suroviny na vaření jednoduše natrhat. Květy černého bezu mají ještě jednu výhodu: dají se připravit jak naslano, tak nasladko. Těstíčko je pokaždé stejné, pouze jej v prvním případě malinko dosolíte a smažené květy pak podáváte s hedvábnou bramborovou kaší, anebo kosmatici po usmažení pocukrujete a servírujete jako křupavý dezert.
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
Jak na to
Receptů na smažený květ černého bezu najdete spousty. V nejobyčejnější verzi stačí udělat těstíčko jako na palačinky, v tom květy namáčet a smažit ve vysoké vrstvě oleje nebo ghí. Ale chcete-li si skutečně pochutnat, dejte přednost malinko složitější verzi, při které se vajíčka neprošlehají jednoduše s moukou a mlékem, ale oddělí se žloutky a bílky a bílky se ušlehají. Právě sníh dodá těstíčku krásnou nadýchanost. Zároveň je potřeba dostat do těsta i nějakou chuť, třeba v podobě vanilky nebo rumu, a křupavost, kterou zajistí tuk, například rozpuštěné máslo. Těstíčko si nedělejte moc dopředu, raději pracujte rychle. Obalené květy smažte i se stopkou v rozehřátém oleji, po usmažení je nechte okapat na papírové kuchyňské utěrce a poté hned podávejte. Jak radí Šolta, „při smažení státi musí stopka bezového květu vzhůru, za níž usmažená kosmatice se vytáhne z másla ven.“ Ale pozor! Stopka bezu se nejí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Mrkvový salát: Klasika našeho dětství! Dejte si ho s ananasem a zkuste přidat kokos
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 4 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 9 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 15 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Patero zaručených triků, jak připravit nejlahodnější sametovou bramborovou kaši
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Komentáře
4. 1. 2022 07:01