9 nejčastějších chyb při zavařování: Jak se jich vyvarovat, aby vaše snaha nepřišla vniveč
Máte radost z jakkoliv velké úrody, kterou se vám zahrada odvděčí za péči o ni. Po sklizení zavaříte vše, co jen lze. A pak to přijde. Sklenice se zakalí, zavařeniny zkazí. Poradíme vám, co udělat proto, aby se to neopakovalo.
I přes dodržení celého postupu se vám zavařenina zkazila. Čím to? Podívejte se s námi na nejčastější chyby při zavařování, abyste se jim při příštím pokusu úspěšně vyhnuli a aby na vás v zimě čekal sklep plný skvělých zavařenin z domácích výpěstků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se vyvarovat nejčastějších chyb při zavařování
Vybrali jsme pro vás nejčastější úskalí, která vás mohou při zaváření potkat. Poradíme, jak jim předejít.
- Čistota půl zdraví, tak zní část starého přísloví. Je to tak, k zavařování potřebujete mít zcela čisté veškeré náčiní, které budete používat - hrnce, vařečky, naběračky, lžíce, talířky, prkénka, utěrky, ale i ruce.
- Zavařované potraviny musejí být zdravé i čisté. V případě nahnilého či plesnivého plodu jej vyhoďte celý, rozhodně nestačí jen odkrojit špatnou část. V případě plodu mechanicky poškozeného jej raději využijte v kuchyni k rychlé spotřebě než k zavařování.
- U sterilizace nezapomínejte, že nestačí sterilizovat pouze sklenice, ale i víčka. Sklenice můžete vyvařit, víčka však nikoliv - mohlo by se porušit jejich těsnění.
- U víček je také potřeba zkontrolovat celistvost těsnění a veškeré záhyby, kde se mohou usazovat plísně či jiné bakterie. Doporučujeme je po řádném umytí a osušení ještě potřít lihem, stejně tak i hrdlo sklenice po jejím naplnění, než ji zavíčkujete.
- Zrádnost nad všechny zrádnosti, to je ochutnávání. Každý chce ochutnat, jak se mu vyvedla marmeláda či lák na okurky. Nikdy však nepoužívejte vícekrát jednu lžičku, vždy je potřeba použít novou, čistou. Bakterie z dutiny ústní mohou způsobit zkvašení celé zavařované várky. A to by byla velká škoda.
- Sklenice je vždy nutno dostatečně naplnit. Nejlépe 0,5 - 1,5 cm od horního okraje. Pokud vám vyjde zbytek marmelády pouze na půl sklenice, dejte ji po vychladnutí do lednice a co nejdříve ji spotřebujte.
- Důležité je dodržování teploty při zavařování, která by neměla být nižší než 80 °C.
- Otáčení víčky dolů je často opomíjený krok. Víčka se krásně zatáhnou, vytvoří se podtlak a jsou mírně prohnutá dovnitř. Zpět otáčejte až po úplném vychladnutí zavařenin.
- Pozor na uskladňování zavařených potravin. Základním pravidlem je temno a chlad. Nejlépe jim tedy bude ve sklepě, ale i chladný špajz bude vhodným místem pro jejich uskladnění.
Pevně věříme, že díky výše uvedeným radám se vám bude dařit zavařovat bez zbytečných ztrát. Inspirovat se můžete i naším videem, které vás provede zavařováním třešňového kompotu v horkovzdušné troubě. Ať se dílo podaří.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 3 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 5 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 7 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 18 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 20 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Meruňky rádi zavařujeme na zimu. Poradíme vám, jak vyrobit kompot, marmeládu a přesnídávku
Očistit a připravit hrušky na další zpracování zvládne podle našeho videa úplně každý. Ovoce se hodí do moučníků a k zavařování
Komentáře