Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Párky v rohlíku patří neodmyslitelně k rychlému občerstvení: Jaký je rozdíl mezi nimi a hot dogem?
Zdroj: Freepik - timolina

Párek v rohlíku je českou variantou amerického hot dogu. Jde o ohřátý nebo opečený párek, který je vložený do vydlabaného rohlíku nebo bagetky spolu s různými omáčkami, kečupem a hořčicí. To první, co si každé dítě přeje k jídlu u stánku s občerstvením, je párek v rohlíku.

Párek v rohlíku je rychlý pokrm, u nás známý od roku 1972, kdy jihočeský řezník Václav Masopust po návratu z dovolené v Madridu jej začal vyrábět pod názvem Pikador (podle kopí, které používali zápasníci s býky). Toto označení se v jižních Čechách používá dodnes.

Kalendář Celý kalendář

Jak připravit párek v rohlíku

Potřebujeme pouze rohlík, párek, hořčici a kečup:

  • Základem pokrmu je rohlík (nebo bagetka), do kterého se udělá díra po celé jeho délce. U stánku se rohlík napíchne na rozpékací trn, doma uděláme otvor obrácenou vařečkou nabo vykrajovátkem na jádřince.
  • Připravíme si párky, které ohřejeme, opečeme nebo ugrilujeme. Původně se používaly pouze vídeňské párky z telecího masa, ale v současnosti se sáhne po každém druhu tenkého párku, který se do rohlíku vejde.
  • Do otvoru se lahvičkou s dlouhou špičkou natlačí plnotučná hořčice, pak párek, který musí částečně koukat ven, jelikož se jeho konec namáčí v kečupu. Někdo používá i majonézu.
  • Rohlík můžeme ještě rychle ohřát na grilu nebo v troubě a pak ho zabalíme do ubrousku a podáváme. V bufetu nebo u stánku si ho můžeme dochutit i dalšími omáčkami, které jsou k dispozici, ale není to nutné.

Co je vlastně hot dog?

Ačkoliv párek v rohlíku a hot dog je neustále spojován, není to totéž. Hot dogy vznikly v Německu, poté se rozšířily do Ameriky a pak do celého světa.

Párek v rohlíku, hot dog nebo obložená bageta? Nebo dáte přednost obloženým chlebíčkům, na které si zkusíte upéct veku podle našeho videa?
 

 

Komentáře

KudrnkaS KudrnkaS (moderátorka)

14. 9. 2023 08:52

kimlo: Děkujeme za doplnění.

kimlo kimlo

27. 8. 2023 13:20

Na Slovensku sa párok v rožku volá “ vopcháčik” :-8

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více