Proč se nedaří kynuté těsto? Nejčastější důvody, se kterými se setkává Josef Maršálek
Během setkání s předním českým cukrářem a pekařem Josefem Maršálkem jsme si nemohli nechat ujít možnost zeptat se ho na několik otázek. Jednou z nich bylo, s jakým dotazem týkajícím se chyb se setkává nejčastěji.
Proč mi nevyšlo kynutí nebo pečení, přestože jsem dodržel/a recept i postup? Tak zní nejčastější otázka, se kterou se Josef Maršálek setkává. Máme pro vás 3 časté důvody, proč se vám nedaří s kynutým těstem a tipy, jak tomu předejít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Důvody problémů s kynutým těstem podle J. Maršálka
Přinášíme vám 3 důvody, proč jste z kynutého těsta nešťastní. Změňte to:
- Chybné zdroje - neúplný či neověřený recept. Kvůli tomuto se často stává, že těsto nemá takovou konzistenci a strukturu, jakou by mělo být. Proto se pak mnozí uchylují např. k dosypávání mouky k lepivému těstu, což je další kámen úrazu. Pokud chcete docílit dobrého těsta, vždy volte ověřený recept.
- Ingredience rozdílných teplot - kdybyste dodrželi recept na gram stejně a postup jakbysmet, rozdílné teploty ingrediencí vaši snahu zcela pohřbí. Sražené těsto, hrudky a další neduhy jsou právě kvůli této chybě. Vše má svůj čas, práce s těstem nejde uspěchat, pokud chcete mít kvalitní a chutný výsledek.
- Hrnkové recepty - každý hrnek i lžíce mají jiný objem, proto je nepoužívejte jako měrnou jednotku. Ano, poměr surovin zůstane stejný, problém nastává při přidání surovin neměřených na lžíce či hrnky. Pokud máte v hrnkovém receptu napsáno, že máte přidat 2 vejce, přichází problém - je rozdíl, dáte-li 2 vejce na měrnou jednotku hrnku o objemu 250 nebo 500 ml.
-
TIP: Pokud se vaší sousedce daří dokonalý moučník a podělila se s vámi o hrnkový recept, zeptejte se jí na objem používaného hrnku, abyste docílili stejně chutného výsledku.
Pokud jste se v nějakém pochybení našli, věříme, že příště se mu vyhnete velkým obloukem. Pro potěšení oka i chuťových pohárků si podle videoreceptu připravte makový závin z kynutého těsta, tentokrát se jistě povede.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 10 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé
Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Komentáře