Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V žádné domácnosti by neměla chybět kuchyňská váha, případně odměrka. I bez těchto dvou pomocníků však můžete vařit a péct, přestože to má svá úskalí. Pojďte se s námi podívat na to, jak vyzrát nad vážením surovin.

Na vážení bez váhy existuje mnoho „zaručených“ tabulek. Avšak problém nastává již při výběru lžičky a lžíce. Naše babičky mívaly totiž mnohem větší lžíce, než jaké se vyrábějí dnes, a každá z nich je odlišná. To samé platí i o hrncích a jejich rozličných objemech. Hrnek je však bezproblémovou odměrkou – v hrnkových receptech se používá jako odměrka pouze "on", proto ať už zvolíte větší nebo menší, poměr hlavních surovin zůstane vždy stejný.

Rozdílnost dostupných tabulek

Podívejte se na dvě různé tabulky v galerii, jak moc se liší gramáž jednotlivých ingrediencí. V jedné se uvádí, že vrchovatá lžíce obsahuje 30 gramů másla, ve druhé je to ale pouze 20 gramů. A to by při větším počtu lžic v těstu bylo opravdu znát.

Vlastní tabulka na míru

Vyberte si svou oblíbenou lžičku a lžíci a zvažte hmotnost surovin v zarovnaném a vrchovatém stavu lžic. Základem je odměření vody a mléka, koření je zbytečné vážit, protože každý si jeho množství upraví podle vlastních chutí. U mouky není odměřování také třeba, ta se nejčastěji „váží“ na hrnky, které mívají zpravidla objem 250 mililitrů. Potom si již snadno vytvoříte vlastní tabulku. Budete tak přesně vědět, jaké množství jednotlivých ingrediencí jste použili.

Teď už si jen stačí rozmyslet, co dobrého uvaříte či upečete, aniž byste museli použít kuchyňskou váhu. Podělit se s námi o vaše oblíbené recepty můžete v komentářích. A pokud žádný takový zatím nemáte, vyzkoušejte rybízový hrnečkový koláč s drobenkou podle našeho video-receptu, určitě jej zařadíte mezi své oblíbené.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více