Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Zdroj: Toprecepty

Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než jeho vánoční verze vánočka. Vždyť nemusíte tvořit prameny a ani není nutné nic zaplétat. I velikonoční bochánek ale dokáže pěkně potrápit. Třeba tím, že se vám během pečení na něm vytvoří nevzhledná trhlina nebo se rozplácne na placku. Víme, jak tomu zabránit.

Mazanec a zvyky kolem něj

Mazanec patří mezi nejstarší obřadní pečivo a pojí se s ním různé zvyky. Jeho původ sahá až do pohanských dob. Typický je pro něj tvar bochánku, tedy vlastně kola, které má symbolizovat slunce a odkazovat k tomu, že Velikonoce jsou svátky jara. I právě proto by měl být dozlatova vypečený a zářit skoro jako sluníčko. 

Pekl se vždy na Bílou sobotu, aby byl připravený na velikonoční neděli, kdy jej hospodyně nosily do kostela k posvěcení. Teprve pak se mohl nakrojit. Naši předkové jej jedli nejčastěji s medem, říkalo se totiž, že si tak zajistí zdraví.

Někdy se do středu mazance dávalo i červené vajíčko, takové mazance pak dávaly při koledě dívky svým chlapcům a ženy manželům. Občas se mazance po okrajích zdobily řetízkem z mandlí, který měl symbolizovat Kristovu trnovou korunu, nebo se do jeho středu zapíchla větvička. S Ježíšem Kristem souvisí i kříž, který se nožem, nůžkami nebo žiletkou vyřezává na povrchu mazance. Symbolizoval totiž Kristovu smrt ukřižováním.

Křížek proti prasknutí těsta

Tento křížek má ovšem i ryze praktický důvod. U mazance totiž často hrozí, že během pečení na povrchu popraská a nevypadá pak již tak hezky. Když jej ale naříznete do kříže, vytvoří se otvor, jímž může uniknout pára a mazanec se pak jen lehce rozevře, ale nepraskne úplně. Řez nemusí být příliš hluboký, stačí jen lehce pod kůrku.

Prasknutí zabráníte i tím, že nebudete péct mazanec příliš zprudka. Troubu nejprve předehřejte na 180 °C. Při vyšší teplotě pečte ale jen 15 minut, pak teplotu snižte na 150-160 °C a dopečte při mírnější teplotě. Nakonec můžete ještě mazanec pokrýt alobalem nebo pomaštěným papírem, aby se nespálil. 

Pro dokonalý tvar mazance

Správný mazanec by měl mít tvar krásného kulatého bochánku, často se však stane, že se v troubě rozjede a nakonec spíš než bochánek připomíná placku.

  • Aby měl mazanec krásný tvar, je hlavně třeba při přípravě těsta prosít mouku. Mazanec pak bude díky tomu i nadýchanější. 
  • Těsto je pak nutné samozřejmě důkladně propracovat, nejprve vařečkou a potom rukou, dokud není krásně hladké, hebké, pružné a nelepí se na vál. Na pomoc si můžete vzít i kuchyňského robota. Při hnětení hlavně těstem namlaťte. Jinak by mohlo tzv. spadnout a neudrželo by požadovaný tvar. 
  • Dále je třeba nechat těsto dobře vykynout. V teple by mělo kynout minimálně hodinu, klidně to mohou být až tři hodiny. Vše záleží na velikosti mazance i teplotě v místnosti. Těsto  by hlavně mělo zdvojnásobit objem. I nedokynuté těsto může způsobit praskliny v mazanci, neboť se při pečení rychle zvedne a praskne.
  • Těsto během kynutí 1-2x propracujete a nechte znova kynout. Výsledku to prospěje. 
  • Pak ještě kyne cca 30 minut samotný bochánek. Před kynutím jej lehce potřete vodou, aby nevyschl a pak nepopraskal. 
  • Dejte si však pozor na překynutí. I to může způsobit, že bude mazanec placatý. Navíc se může propadnout vršek mazance v místě kříže. 
  • Na výsledný tvar mazance má vliv i to, jak budete bochánky tvarovat. Těsto je hlavně nutné utahovat. To znamená, že bochánek tvarujete podobně jako buchty. Spodní „šev“ je nutné spojit pevně k sobě a při válení jej pak prsty zasouvat pod těsto, aby vznikla pevná koule
  • Po vyjmutí z trouby by měl mazanec zůstat v nějaké teplejší místnosti. Pokud by putoval  do velkého chladu, pára by z něj unikala nestejnoměrně a opět by mohl prasknout

Náš tip: Samotný mazanec si pak můžete upéct podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více