Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarok je jeden z typických pokrmů slovenské kuchyně. Název nelze přeložit do češtiny a sám pokrm nejde zcela přirovnat k žádnému známému jídlu. Je to něco mezi hustou polévkou, teplou přílohou a omáčkou. Jde o syté, výživné a poměrně levné jídlo.
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový), bramborové a další. Názvy mají vždy podle hlavní suroviny. Některé tyto pokrmy u nás známe také pod názvem „na kyselo“ (např. čočka, fazolky, brambory na kyselo) nebo „zadělávané“ (hrášek, kapusta, fazolky).
Jak prívarky připravujeme
Podušenou nebo vařenou surovinu zahustíme jíškou nebo cibulovou jíškou, ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem nebo bylinkami. Mnohé prívarky jsou lehce nakyslé chuti. Kyselíme je octem nebo citronovou šťávou a zjemňujeme mlékem, smetanou i kysanou smetanou podle chuti.
K čemu jíst prívarky
Podáváme je k pečenému nebo dušenému masu, sekané, uzeninám i vejcím - buď vařeným nebo připraveným jako volské oko. Mohou se jíst také jako hlavní chod, podávané jednoduše s chlebem.
Prívarky bychom neměli opomíjet, chutně si jimi zpestříme jídelníček a navíc je to hodnotné výživné jídlo, kterým nasytíme rodinu doslova za pár korun. Více o slovenské kuchyni se dočtete v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 10 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Klobásy
Přidáno před 21 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 22 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Retro okénko: Pojízdné prodejny dřív vozily na venkov textil, pak maso nebo konzervy. Rohlíky v nich ale bývaly na objednávku
Dokřupava smažené rýžové nudle se zeleninou: Domácí „čína“ jen z několika ingrediencí může být na stole za pár minut
Komentáře