Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Toprecepty.cz

Rozmanitost slovenské kuchyně je dána jednak úrodnými nížinami a jednak i hornatými kraji s pastvinami. V úrodných údolích se daří chovu drůbeže, hovězího dobytka a vepřů, pěstování obilí, ovoce, zeleniny a vína. Hornaté kraje se i dnes věnují pastevectví a výrobě s ním spojené, pěstují se hlavně brambory a zelí. Během času sbírala slovenská kuchyně vlivy maďarské a rakouské kuchyně.

Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané apod.

Polévky jsou základ

Nejznámější polévky jsou zelné (kapustnica) a luštěninové s klobásou, kyselou smetanou, houbami nebo polévky gulášového typu. Speciální polévky jsou mléčné a syrné s ovčím mlékem a sýry (demikát).

Prívarky jako specialita

Prívarky jsou specifické pokrmy, které se v české kuchyni nevyskytují a jejichž název nelze do češtiny převést. Zjednodušeně je to něco mezi hustou polévkou, omáčkou a teplou zeleninovou (luštěninovou) přílohou. Ne každému prívarky zachutnají, ale v domácí slovenské kuchyni jsou zcela běžné.

Hlavní jídla

Slovenská kuchyně je vydatná, mnohdy pikantní. Nejznámější hlavní jídla zahrnují masité i bezmasé pokrmy. Z masitých sem patří pečené maso, vnitřnosti, živáňská pečeně, guláše, řízky.

Proslavené jsou halušky, strapačky, pirohy i jiná moučná jídla. V Čechách běžná sladká jídla jsou zde konzumována spíš jako dezert.

Přílohy často jiné než u nás

Přílohou bývá často pečivo (pagáče), různé placky (osúchy), vlivem rakouské kuchyně i knedlíky.  Známé jsou výborné lokše, které si např. k pečené huse (kachně) dávají místo knedlíků.

Moučníky původem z Rakouska i Maďarska

Moučníky pochytaly vlivy maďarské i rakouské kuchyně, proto se zde setkáme se záviny, řezy, koláči plněnými ovocem, ale často i mákem, ořechy a tvarohem.

Mezi nejznámější moučníky patří skalický trdelník, bratislavské rohlíčky, fánky (odvozeno od slova fašiang=masopust), makovník, ořechovník a to i v mřížkové podobě. Také mnoho druhů cukroví, zákusků a medovníků se v rodinách peče na svátky a slavnosti

Sýry jsou specifické

Sýry jsou proslavené ovčí a mají specifickou vůni a chuť. Většinou se prodávají uzené i neuzené. Brynza je měkký sýr jemné a tvarohovité konzistence. Oštěpek (oštiepok) je z čerstvého nekysaného mléka a vtlačuje se do různých dřevěných vyřezávaných forem, které v nich zanechají krásný vzor. Parenica je pařený sýr jemné chuti, prodává se v podobě stuhy stočené do kruhu. Korbáčik je sýr vytvarovaný jako provázky spletené do malých copánků.

Nápoje alkoholické i nealko

Z nápojů kromě vína je proslavená borovička z jalovcových bobulí a nealkoholická zdravá žinčica ze zakysaného ovčího mléka. Na Slovensku se vyrábí oblíbená Kofola.

Tento tip je užitečný  (2x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Nové tituly!

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům