To nejlepší z mexické kuchyně – pikantní recepty
Lokální suroviny, pálivé koření a barevnost – tak by se několika slovy dala snadno popsat mexická kuchyně. Tradiční gastronomie této země byla dokonce v roce 2016 zařazena na seznam UNESCO. Typickými surovinami pro Mexiko jsou fazole, chilli a především kukuřice. Ta tu byla domestikována již před 10 tisíci lety. Od té doby je pro Mexičany tím, čím je pro nás pšenice. Z kukuřičné mouky se připravují různé placky, do kterých se pak balí kořeněné směsi vařených fazolí a masa, nejčastěji vepřového, s rýží a dalšími přísadami. Tak vzniká například burrito, ale podobnou náplň najdete i v menších tacos. Ta se zároveň nerolují do uzavřených válečků, ale jen se překládají napůl a konzumují se otevřená.
Něco trochu jiného je pak quesadilla, kdy se mezi dvě pšeničné placky zvané tortilly dá maso, sýr a další suroviny a celé se to nechá zapéct. Výsledek je naprosto dokonalý! Jednou z celosvětově nejrozšířenějších mexických dobrot je guacamole, což je dip (nebo chcete-li pomazánka) vyrobený z čerstvého avokáda, koriandru, chilli, cibule a česneku. Chcete si ho připravit? Stačí uvedené suroviny společně rozmixovat na hrubou kaši a tu dochutit solí, pepřem a trochou limetové šťávy.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Banana split
Přidáno před 11 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pečivo do velikonoční nádivky? Dokonalý výsledek zaručí osmahnutí a správné dochucení
Vánoce na vídeňském císařském dvoře: Po půstu se podávala ryba a salát z polníčku, císař musel mít „tafelspitz“ a Maura v košili
Cmunda po Kaplicku: Jihočeský bramborák s uzeným je voňavá, křupavá a šťavnatá dobrota, kterou připravíte za chvilku