Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?

26. 4. 2021 10:00

Vaření Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, Racool_studio Zdroj: Freepik, Racool_studio
Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a jiné suroviny! Podívejte se dnes s námi za hranice blízké i vzdálené a připravte si dipy, které se běžně podávají třeba v Mexiku nebo v arabských zemích. Všechny jsou voňavé, plné zajímavých chutí, vegetariánské, lehké a na jarní dny jak dělané.

Co je to dip?

Jako my máme pomazánky a obvykle si je mažeme na pečivo, ve světě jsou obvyklejší dipy, do kterých se pečivo namáčí. Podle kuchařky The Joy of Cooking je dip totiž slovo původem z angličtiny a znamená „namočit“ nebo „ponořit“. Dipy se tedy obvykle podávají v malých mističkách a namáčejí se do nich kousky pečiva, zeleniny nebo i masa. Základem dipů bývá obvykle zakysaná smetana nebo majonéza, ale může tomu být i jinak. Třeba jako v následujících třech případech.

Guacamole

Lahodný, lehce pikantní dip z avokáda vás svou vůní a chutí snadno přenese do roztančeného Mexika. Na guacamole potřebujete zralé avokádo (prodává se pod označením ready to eat), dále cherry rajčátka, česnek, sůl, limetu, cibuli, koriandr a jalapeňos papričky (lze vynechat). Postup přípravy na guacamole je jednoduchý, stačí zkrátka oloupané a pecky zbavené avokádo rozmačkat a smíchat s nadrobno nakrájenými rajčátky, jalapeňos, cibulí a utřeným česnekem. Do guacamole se tradičně dává koriandr, ale pokud jej vyloženě nemusíte, použijte místo něj hladkolistou petržel.

Acili ezme

Podobně jako u guacamole je acili ezme na hraně mezi salátem a dipem, ale vzhledem k výsledné konzistenci se řadí spíše k dipům. Na pikantní pálivou tureckou dobrotu budete potřebovat rajčata, pálivé papriky, cibuli, půl hrsti petrželky, 1 až 2 stroužky česneku, sůl, olivový olej, 1 lžíci paprikového pyré, šťávu z půlky citronu, kajenský i černý pepř, sůl a trochu koření sumah. Někdy se přidává také sirup z granátového jablka. Zeleninu omyjte, případně oloupejte, papriky i rajčata zbavte semeníků a vše nakrájejte nadrobno. Smíchejte s paprikovým pyré, citronovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem a kořením a rozmixujte.

Hummus

Recept pochází z oblasti kolem Libanonu a hummus se běžně konzumuje v mnoha arabských zemích. Navzdory názvu je tento dip tak lahodný, že jen málokomu nechutná. Byť si jej můžete koupit běžně v supermarketu, domácí je domácí. Navíc vyjde levněji a je na přípravu snadný. Jak na to? Slijte dvě konzervy cizrny (vodu odložte stranou), přidejte 4 lžičky tahini, 4 lžíce olivového oleje, trochu římského kmínu, šťávu z půlky malého citronu a sůl. Vše rozmixujte dohladka. Pokud je směs příliš hustá, opatrně přilévejte vodu z cizrny a znovu mixujte. Podle chuti lze do tohoto základu přidat i česnek. Hummus se podává pokapaný olivovým olejem a dozdobený čerstvým koriandrem. Typickou přílohou je chlebová placka pita. Originální hummus je z cizrny, ale v posledních letech se tenhle dip připravuje i z jiných surovin, například z červené řepy, špenátu, čočky nebo z hrášku.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 31 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Originální bramborové přílohy za pár korun: Zkuste třeba skvělé krokety z přebytečné kaše

Brambory jsou nejen v Česku oblíbenou přílohou k masu i omáčkám. Pokud se vám už zajídá vařená…
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?

Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak tuhle zdravou zeleninu vlastně správně…
Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Knedlíky plné ovoce: Dáte si bramborové se švestkami, nebo tvarohové s meruňkami?

Sezóna českého ovoce je na spadnutí, a tak už hospodyňky jistě přemýšlejí, jak v kuchyni využít…
Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Nadívané kuře lepší než od maminky: Osvědčené triky, jak ho dotáhnout k dokonalosti

Pečené kuře patří mezi nejsnazší obědy nebo večeře. Skoro by se dalo říct, že jde o celkem obyčejné…
Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Zkuste Posset: Dezert, kterým chtěla lady Macbeth otrávit stráže, připravíte ze tří surovin!

Myslíte si, že se nedá udělat delikatesa za použití jen tří surovin a ještě nad tím nestrávit…
Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Božský rebarborový koláč: Vyzkoušené triky, jak na skvělý moučník, který milují v Kanadě

Sezóna rebarbory je v plném proudu. Jak tuto rostlinu zpracovat? Vůbec nejlepší je upéct z ní…
Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Snadný návod na výrobu domácího sushi: Japonskou dobrotu hravě zvládnete!

Teplé počasí volá po svěžích pokrmech. Kromě salátů, zeleninových polévek a lehkých těstovin můžete…
Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Nejlepší pudinkové recepty: Smlsněte si na Dunajských vlnách nebo dokonalém tvarožníku

Rychlovka z mléka, pudingového prášku a cukru je v myslích mnoha z nás spojena hlavně s dětstvím.…