Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ledová čokoláda vlastně není čokoláda. Proč se do ní nesmí kousat?
Zdroj: Alice Wiegand, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2616213

Říkáme jí čokoláda, i když to není čokoláda - a navíc ještě ledová, ačkoliv se vůbec nemusí uchovávat v lednici nebo mrazáku. Původně německou cukrovinku v Česku milovaly děti nejen v devadesátých letech. Jak získala svůj název, z čeho se vlastně dělá a proč se do ní nesmí kousat?

Ledová čokoláda neboli Eiskonfekt

Malé kostičky zabalené v lesklých barevných papírcích, naskládané v kornoutu s obrázkem ledního medvěda. Ledová čokoláda byla dobrota, která na děti devadesátých let, ale i na jejich generační předchůdce, často čekala v mikulášské nadílce. Sladkost po vložení do úst působila jako studená, protože se začala hned roztékat. Většinou se skladovala v lednici nebo v mrazáku - kde jinde by ostatně taková ledová čokoláda měla být? Má to ale několik ale.

Tato ledová čokoláda v chladu být vůbec nemusí. Není to totiž ani čokoláda a led bychom v ní také nenašli. Eiskonfekt se podle dochovaných záznamů začal v Německu vyrábět už někdy ve 20. letech minulého století, ale dobrotu si později oblíbili i lidé a hlavně děti v socialistickém Československu. Popularita ledové čokolády přežila listopad 1989 a ještě děti devadesátek si na ní rády pochutnávaly. Dnes ji v tuzemsku vyrábí jediná firma, Chocoland a. s. se závodem v Kolíně, a to přesně odpovídá poptávce.

Není čoko jako koko

Ledová čokoláda z legislativního pohledu není čokoláda, ale cukrovinka. Čokoláda totiž musí obsahovat určité množství kakaového másla a kakaové sušiny, přičemž v ledové čokoládě nenajdeme ani jedno. Vyrábí se totiž z cukru, kakového prášku, mléčné syrovátky, palmového tuku a především z kokosového oleje. A právě ten se stará i o onen ledový efekt.

Kokosový olej totiž taje už při teplotě 20 - 23°C, což je o deset stupňů méně, než na roztání potřebuje čokoláda. Proto když si vložíme kostičku ledové čokolády do úst, ona tam rychle začne tát. A proto se do ní nesmí kousat, tím bychom se totiž o onen dojem ledovosti ochudili. Někdy se do ledové čokolády přidává trocha mentolu, aby byla její falešná ledovost umocněna, ale ve skutečnosti je to vlastně jen iluze. Iluze, kterou sami přiživujeme skladováním ledové čokolády v mrazivých podmínkách, ačkoliv v nich vůbec být nemusí.

Máte rádi ledovou čokoládu? A budete si ji dál dopřávat, i když teď víte, jak to s ní doopravdy je?

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více