Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osvědčené rady, jak na nejlepší bramborový salát: Chce to kvalitní okurky a hodně vajec!
Zdroj: Pelda, Toprecepty.cz

Když dojde na bramborový salát, každý vám řekne, že ten jeho je bezkonkurenčně nejlepší. Rodinné mutace tradiční vánoční přílohy se často dědí z generace na generaci - pokud znáte maminčin salát jedině s kousky jablka, rozhodně si to budete chtít připomínat i s vlastními dětmi. Proto je sdílení originálního receptu tak trochu zbytečné. Nicméně je dobré dodržet několik zásad, které udělají váš salát perfektní.

Nejlepší bramborový salát

Suroviny, které označujeme za "tajné ingredience" našeho salátu bývají různé. Někdo přidává cibuli, někdo kukuřici a hrášek, jinde zase narazíte na hořčici nebo třeba kousky jablka. Vyznavači zdravého životního stylu přidávají minimum majonézy a raději ji nahrazují jogurtem. Ať už nedáte dopustit na cokoliv z toho, existují pravidla, která vám zaručí dokonalý bramborový salát nehledě na ingredience navíc.

Všechno stojí na bramborách

V obchodech najdete celkem tři druhy brambor rozdělené podle varného typu na A, B nebo C. Pak je tu ještě typ D, ale ty slouží pro průmyslové zpracování. Z varného typu C byste po smíchání s majonézou měli kaši se zeleninou. Proto ho nakupte pouze v případě, že chcete dělat kaši nebo třeba bramborové knedlíky. I bramboráky z nich budou skvělé. Varný typ B je ideální například do polévek. Pokud v obchodě jiné neměli, vyzkoušejte jich pár uvařit ve slupce. Pokud z nich jdou pohodlně nahrájet kolečka, která drží tvar, použijte je i na salát.

Úplně nejideálnější je pořídit varný typ A. Vydrží vaření i další zpracování, mají jen lehce moučnatou konzistenci a jemnější dužinu. Brambory důkladně očistěte a uvařte ve slupce - to se dělá proto, aby brambory měly co nejvýraznější chuť. Tip: Oloupejte je ještě teplé, slupka pak půjde mnohem lépe dolů.

Křupavé kyselé okurky

Všechny ingredience salátu jsou víceméně měkké. A dobré jídlo nemá rádo konzistentní suroviny, je potřeba všechnu tu mazlavost nějak vyvážit. Ideální jsou k tomu kyselé okurky, nejlépe samozřejmě doma zavařené. Využijte i lák. Kdybyste s ním zalili hotový salát, byla by to jen plovoucí zelenina. Proto jakmile dokrájíte brambory, zalejte je ještě teplé trochou láku. Jelikož mají tendenci natahovat do sebe věci, "nacucají" právě i lák. Jeho skvělá chuť dodá salátu přesně to, co potřebuje.

Vejcemi nešetřete

Samozřejmě by salát neměl působit jako vajíčkový s trochou brambor a další zeleniny, nicméně dostatečné množství vajec mu neupírejte. Řekněme, že porce pro čtyři lidi si žádá pět vajec - od toho si odvoďte počet vajec do vašeho salátu. Salát bude žlutější a vláčnější. Jestli se vám navíc podaří sehnat domácí, bude to největší lahůdka.

Dosolte ho až druhý den

Dochucování salátu je oříšek. Buďte proto opatrní - některé suroviny budou přes noc ještě rozeznívat svou chuť, jiné budou naopak ztrácet sílu. Salát, do kterého jste dali málo soli, bude mdlý, přesolené jídlo nemá ale nikdo rád. Brambory do sebe navíc sůl vtahují a potřebují jí poměrně dost. Takže přisypávejte a ochutnávejte. Jen nic nepřehánějte. Salát definitivně dosolte až druhého dne!

Tyto čtyři osvědčené poučky vám zajistí skvělý salát. Ostatní věci jako šunka, petržel, jablko, vařená zelenina i druh majonézy jsou už víceméně detaily. Jak bramborový salát děláte u vás doma?

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více