Jak na slané cukroví? Lahodné chlapské sůloví je tak snadné, že ho zvládnou upéct i muži
9. 12. 2020 Vaření
Na každé vánoční návštěvě jsou stoly obsypané několika druhy cukroví. Hospodyňky se pyšní nejrůznějšími variantami sladkých výrobků a neochutnat alespoň pár kousků je tak trochu urážka hostitelky a projev nedůvěry v její pekařské umění. Jenomže s každou další návštěvou se zvedá hladina cukru v krvi víc a víc, až spustí chuťové pohárky výstražný systém s jediným požadavkem: my chceme sůl! Slané cukroví zvané též sůloví potěší nejednoho návštěvníka.
Chlapské sůloví
Chlapské zaprvé proto, že ho zvládne upéct i váš drahý předtím, než za ním přijdou kamarádi na pánskou jízdu a vy půjdete na skleničku ke kamarádce. A zadruhé proto, že určitě potěší chlapy s potřebou zobat u pohádek něco jiného než vanilkové rohlíčky nebo linecké.
Co budeme potřebovat?
- 300 g hladké mouky
- 150 g tvrdého strouhaného sýru (gouda, ementál…)
- 180 g změklého tuku
- 110 ml smetany na šlehání
- půl lžičky soli
Postup: Smícháme dohromady vše ze seznamu a vypracujem těsto, které pak uložíme na cca hodinu do lednice. Těsto poté vyválíme. Pozor! Plát by měl být o něco tlustší než ten, na nějž jsme zvyklí u sladkého cukroví. Teď přicházejí na scénu oblíbená vykrajovátka. Tip: Pokud se ohledně vykrajování cítíte nejistě, zvolte jednoduché a oblé tvary.
V hrníčku si vyšleháme vajíčko a mašlovačkou jím potřeme sůloví naskládané na plechu na pečícím papíře. Pak na něj nasypeme sezamová semínka, uzenou nebo normální papriku, sůl, grilovací koření, další sýr, prostě cokoliv, co je našim chuťovým pohárkům sympatické. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a necháme v ní cukroví tak dlouho, dokud nedostane zlatavou barvu, což znamená asi 15 minut.
Mohlo by vás zajímat
Parmezánové pletánky
Další jednoduchý recept vyžadující jenom minimum zručnosti. Parmezán je mezi sýry takovým malým zázrakem. I přes svou lahodnou chuť je díky ušlechtilým bílkovinám velmi dobře stravitelný, přitom obsahuje 30 % tuku a snadno z něj získáte fosfor a vápník. V Itálii ho dokonce považují za druhou nejvhodnější surovinou pro kojence (tou první je samozřejmě mateřské mléko). Nicméně velmi záleží na tom, jak kvalitní parmezán zvolíte - jestli ho nakoupíte ve slevě v supermarketu, nečekejte plnohodnotnou sýrovou chuť.
Co budeme potřebovat?
- 125 ml olivového oleje
- 200 g listového těsta
- 80 g strouhaného parmazánu
- sůl
- stroužek česneku
Postup: Smícháme olej, sůl a česnek. Listové těsto rozválíme na asi 2 milimetry tenkou placku. Tu pak potřeme olejovou směsí s česnekem. Vykrojímee do těsta asi dva centimetry široké proužky a posypeme všechno parmezánem. Proužky zatočíme a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pozor! Jde o listové těsto, takže trochu nabyde, proto nedávejte pletánky moc blízko vedle sebe. Troubu předehřejeme na 190 stupňů a pečeme 8 minut, dokud pletánky nezezlátnou.
Mohlo by vás zajímat
Čedarové koláčky
Čedar je další sýrovou hvězdou. Ve Velké Británii si ho zamilovali už v roce 1170, kdy ho vyráběli z ovčího a kozího mléka. Pak se od těchto druhů upustilo a začal se vyrábět z mléka kravského. Chutá prý tak, jak má, jen pokud je zpracován z mléka od dvou krav z různých plemen. Platí, že čím zralejší, tím ořechovější má chuť. Neobyčejně snadno se rozpouští, proto často nalézá místo v receptech požadujících zapékání. Opět se vyplatí připlatit si za vyšší kvalitu.
Co budeme potřebovat?
- 220 g hladké mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 170 g studeného másla
- nakrájeného na kostičky
- 225 g nastrouhaného vyzrálého čedaru
- 1 lzička pepře
- 3 lžíce studené vody
- ořechy na ozdobu dle chuti (vlašské, pekanové, kešu…)
Postup: Smícháme mouku a kypřící prášek a vytvoříme z nich hmotu podobnou drobence. Přisype,e pepř a sýr a proženeme směs kuchyňským robotem, ale ne tolik, aby se suroviny zcela smíchaly. Pak postupně přilíváme vodu, dokud se z těsta nestane pevná hmota. Tu pak lžící přendaváme na pečící papír na plechu a trochu “připlácneme” něčím rovným k plechu. Pak ozdobíme každý koláček ořechem. Tip: Pokud například pekanové ořechy osmahnete na suché pánvi se solí, chuť koláčků bude ještě lepší. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a koláčky v ní pečeme asi 12 minut.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 3 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 6 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 7 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 18 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno před 21 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty o sacharidech a hubnutí: Opravdu je nesmíte k večeři? Omyl, jen je třeba zvolit ty správné a správně je zkombinovat
Jak na párky, které neprasknou? Prověřené triky hospodyněk pro snadnější vaření
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
Komentáře
19. 12. 2020 10:23