Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na pevné a krásné pozadí? Chce to dělat dřepy a jíst těchto 6 potravin!
Zdroj: Zdroj? Unsplash.com, Alexander Schimmeck

Jen zhubnout nestačí! Především ženy v rámci diety a cvičení touží nejen po štíhlém pasu, ale také po pevném a krásném pozadí. Co se pohybu týče, několik sérií správně provedených dřepů každý den bude stačit. Aby ale zadek rostl a pěkně se zakulacoval, je důležité i to, co jíte. Následující šestero potravin byste měli rozhodně zařadit do jídelníčku, pokud chcete mít půlky jako broskvičku.

1. Losos

Kdo chce velký zadek míti, musí bílkoviny jísti! To je základní pravidlo pro oblé pozadí, ale spolu s ním platí, že stejnou službu udělá i dostatečný příjem zdravých tuků. Proto je při honbě za pevnými půlkami vhodné do jídelníčku zařadit lososa. Jedna porce (cca 113 gramů) lososa totiž obsahuje 22 gramů bílkovin. Navíc je plný omega-3 mastných kyselin, které pomáhají regeneraci a růstu svalů. A co jiného než sval takový zadek je?

2. Lněná semínka

Skvělým zdrojem omega-3 jsou rovněž lněná semínka, jejichž výhodou je, že si je můžete přidat prakticky do každého jídla, které za den sníte - do salátu, do polévky, do jogurtu, do kaše... Zároveň 2 polévkové lžíce lněného semínka obsahují asi 4 gramy rostlinného proteinu, takže jsou skvělým řešením pro vegany a vegetariány, jak zvýšit příjem bílkovin.

3. Vejce

Kromě toho, že jedno slepičí vejce obsahuje asi 6 gramů bílkovin, je tato běžně dostupná dobrota plná vitamínu B12. Jeho dostatek v těle má vliv na fungování L-karnititnu a L-karnitin zase zajišťuje spalování tuků. Při snaze vycvičit zadek a zbavit jej přebytečného tuku jsou tedy vejce základ!

4. Quinoa

Čím dál populárnější quinoa je vynikající do salátů, ale používá se i jako dietní a především bezlepková příloha k jídlům. 1/4 hrnku quinoy v syrovém stavu (to odpovídá zhruba jedné porci) obsahuje 8 gramů bílkovin. Zároveň v ní najdeme všech devět esenciálních aminokyselin.

5. Hnědá rýže

Komplexní sacharidy pomáhají při cvičení redukovat poškození svalů, a zároveň nám dodávají energii. Hnědá rýže je dokonalou ukázkou takového komplexního sacharidu. Na rozdíl od hojněji užívané bílé kolegyně je totiž celozrnná, a tedy zdravější, bohatší na živiny a vlákninu. Jedna porce hnědé rýže navíc obsahuje 5 gramů bílkovin.

6. Avokádo

Avokádo není stravovacím výstřelkem jen tak pro nic za nic. Sníst avokádo je ten nejsnadnější způsob, jak do těla dostat zdravé a tolik potřebné tuky. Kromě nich ale toto exotické ovoce obsahuje rovněž proteiny, vitamín C, vitamín B6 a hořčík a neméně důležité antioxidanty.

Co naopak nejíst?

Na pěkný zadek platí, že s dostatečným přísunem bílkovin se dá opravdu hezky vycvičit. Pokuste se ale vyhnout nezdravým tukům - primárně tedy jídlům z fast foodů nebo smaženým pokrmům - a přidaným cukrům, tedy sladkostem, sladkému pečivu a mléčné čokoládě. Tuky se ukládají do tzv. problémových partií. Problémových proto, že je složitější zbavit se jich cvičením a s přibývajícím věkem se to ještě ztěžuje. Řeč je o pověstných "madlech lásky" a nelichotivých "ďolíčcích". Problémem spojeným s pozadím, který často řeší hlavně ženy, je také celulitida nebo-li pomerančová kůže. Lidová moudrost praví, že proti celulitidě pomáhá především pít hodně čisté vody, ale pozor! Musí to být voda bez bublin, protože sodovka a jiné sycené nápoje údajně celulitidu naopak zhoršují.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více