Zdravá pleť v zimě? Tipy a triky, díky kterým bude vaše pokožka fit i bez drahých krémů!
26. 1. 2021 Životní styl
Zimní období má mnoho výhod. Třeba nechtěná kila nabraná o Vánocích můžete schovat v mikinách o velikost větších a nikdo si toho nevšimne. Existují však i nevýhody studeného počasí; například naší pokožce se v něm rychle zhoršuje kondice. Je buď příliš suchá, nebo matná, zarudlá a může svědit. Jedním řešením je sáhnout po nejdražších produktech k péči o pleť, ale výsledky mnohokrát nejsou uspokojivé. Přinášíme 5 snadných domácích tipů pro to, aby pokožka zůstala svěží i v mrazivých měsících.
1. Jezte ovoce a zeleninu
Špenát, merlík, citrusy a brukev sítinovitá. To všechno jsou druhy zeleniny a ovoce, které dostanete i v lednu - a všechny jsou plné antioxidantů a protizánětlivých látek. Antioxidanty jako třeba vitamín C pomáhají bojovat s aktivitou volných radikálů, která způsobuje oxidační poškození buněk, což způsobuje, že je vaše pokožka matná a vrásčitá. Vitamín C také pomáhá zvýšit produkci kolagenu.
Mohlo by vás zajímat
2. Pít, pít a pít
V létě, ale i v zimě je potřeba dbát na dostatečnou hydrataci, jinak pokožka začne vypadat vyprahle a na některých místech může i šupinatět. Pitná voda pomáhá udržovat pružnost pokožky. Je sice pravda, že v zimě potřeba pít kvůli nižší teplotě klesá, ale pokožka bez dostatečné hydratace trpí. Pokud vás obyčejná chuť vody nudí, můžete zkusit smoothies nebo vodu "okořenit" bylinkami.
Mohlo by vás zajímat
3. Nezapomenout na ořechy!
Ořechy jako mandle, vlašáky či pistácie jsou vynikajícím zdrojem vitamínu E a omega-3 mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro vyhlazenou a zářivou pleť. Nebojte se v zimních měsících sáhnout po ořechových směsích a udělat si z nich dobrou svačinu.
4. Pozor na saláty
Myslíte si, že saláty jsou plné zdravých ingrediencí v čele se zeleninou? Nemůžete být dále od pravdy. Jejich součástí je totiž často smažený slanina, krutony plné lepku nebo mastný dresing plný tuků a cukru. Nic z toho vaší pokožce rozhodně neprospěje.
Mohlo by vás zajímat
5. Ingredience v polévkách mohou zradit
Polévky a zima jdou ruku v ruce, že? Dobře připravená polévka uleví od mrazu a skvěle zasytí. Je však dobré volit řidší polévku místo husté a krémové. Přidejte více sezónní zeleniny a uberte masa, tuku a smažené cibule.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Krémy z tvarohu, jogurtu a kysané smetany: Mají svěží chuť a v kombinaci s ovocem patří neodmyslitelně k létu
Vyzkoušeli jsme sušenky z Popeyes: Jedna domácí vyjde na pouhé 4 Kč. Jsou vláčné a nadýchané a chutnají lépe než originál
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 10 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 13 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Banana split
Přidáno před 23 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Přečtěte si Zobrazit více
Jaký je rozdíl mezi brusinkou a klikvou a která z nich pomůže s nepříjemnou infekcí?
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Josef Maršálek upekl německý jablečný koláč Apfelkuchen: Vláčnost vykouzlíte přidáním zakysané smetany, radí cukrář