Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Zdroj: Unsplash.com, Nicole Elliott

Může se to stát ze dne na den - váš růžový jazýček najednou zahalí záhadný bílý povlak. Někdy stačí pořádně si vyčistit zuby, jindy se bílý kabát na jazyku drží. A přitom vás ani nebolí v krku, ani nemáte kašel. Co taková změna barvy jazyka může znamenat a jak vše vrátit do normálu?

Trápení s bílým jazykem

Doktoři i léčitelé všeho druhu se shodnou, že jazyk o zdravotním stavu člověka vypovídá mnohé. Správná barva jazyka je jemně růžová, bez flíčků a jeho povrch by měl být bez výraznějších nerovností. Někdy se ale může jazyk zahalit různými druhy povlaků. Tím možná nejběžnějším je povlak bílý, který zná určitě každý, kdo měl někdy angínu. Ale příčinou takto zbarveného jazyka může být mnohem víc věcí...

Špatná ústní hygiena

Ústní hygiena je důležitá. Pokud máte bílý jazyk a jinak vám nic není, zeptejte se sami sebe, kdy jste si naposledy měnili kartáček. Máte vhodný typ kartáčku i zubní pasty? Používáte mezizubní nit, ústní vodu? A opravdu si zuby poctivě čistíte 2 minuty, vždy ráno a večer? Když je odpověď na něco z toho "Ne," dbejte na péči o čistá ústa víc a povlak brzy zmizí. Můžete se poradit i se svým zubařem, jak na to. 

Kouření

Cigareta dokáže člověka uvolnit, bohužel - když pomineme jiné špatné účinky kouření na lidský organismus - dutina ústní a cigaretový kouř se v lásce nemají. Kouř dráží její prostředí a vyhazuje jej z rovnováhy, což se může projevit právě nevzhledným povlakem, ale i zápachem.

Přemnožené kvasinky

Kvasinky se v našich ústech vyskytují běžně, pokud ale máme oslabenou iminutu nebo se třeba léčíme antibiotiky, mohou se přemnožit, a to se pak projevuje svěděním, bílým výtokem nebo právě i bílým povlake na jazyku. Přemnožené kvasinky jsou příčinou vzniku tzv. moučnivky u miminek, ale i dospělá ústa mohou potrápit. Domníváte-li se, že by problém mohl být právě v nich, navštivte lékaře, který vám předepíše antimykotika a alespoň na pár týdnů doporučí protikvasinkovou dietu bez cukrů, alkoholu a bílé mouky.

Infekce dýchacích cest

Bílý povlak - zejména, pokud ho nejhojněji máte u kořene jazyka - může signalizovat i jinou než kvasinkovou infekci, nejčastěji infekci dýchacích cest. Pokud vás ale netrápí žádný jiný příznak, zkuste v lékárně dostupné cucací tabletky či spreje s protizánětlivým a dezinfekčním účinkem. Když povlak nezmizí do dvou týdnů, doporučujeme zajít k lékaři, který vás kompletně prohlédne. 

Rozzlobená střeva

Dutina ústní je součástí trávícího traktu, proto někteří lékaři a léčitelé spojují stav jazyka se stavem střev. Jakýkoliv povlak na jazyku podle nich signalizuje rozhozené prostředí právě ve střevech a přemnožení nevhodných bakterií. I v takovém případě je vhodné se poradit s lékařem a rychle upravit jídelníček, aby obsahoval více ovoce, zeleniny a vitamínů obecně.

Jak se povlaku zbavit?

Pokud si nemyslíte, že vaše tělo bojuje s infekcí a k lékaři z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete vyrazit, můžete zkusit přírodní první pomoc - nějakou tu babskou radu, která vás bílého povlaku může zbavit.

(Přírodní) probiotika

Doplnění probiotik pomáhá upravit střevní mikroflóru k lepšímu. Seženete je i ve formě tablet v lékárně či drogerii, vždy je ale lepší sáhnout po těch přírodních. Dobrou službu vám udělá mléčně kvašené bílé zelí, kombucha, kyselá nakládaná zelenina či jogurt s živými kulturami.

Čistič z jedlé sody

Některé vědecké studie ukázaly, že jedlá soda dokáže bojovat s bakteriemi a především plísněmi, proto ji hospodyňky vždy využívaly nejen při vaření, ale také při čištění domácnosti. Nasypte si špetku jedlé sody na zubní kartáček vždy před čištěním zubů a do dvou týdnů by měl být váš jazyk čistší.

Kurkuma s citronem

Smíchejte šťávu z citronu s mletou kurkumou v takovém množství, aby vám vznikla hustá kašička. Tu si pak pomocí lžičky naneste na jazyk a nechte 2 minuty působit. Opakujte dvakrát denně po dobu 7 dní. Jazyk nejprve zežloutne, to kvůli koření, ale když jej pak vyčistíte tradičním způsobem, po bílém povlaku nebude ani stopy. Kurkuma totiž působí skvěle proti kvasinkám a je jedním ze základních prvků protikvasinkové diety. Citronová šťáva zase pomůže s dezinfekcí jazyka a dávka čerstvých vitamínů posílí místní imunitu v dutině ústní.

Syrový česnek

Každá bába kořenářka by vám řekla, že syrový česnek je dobrý na všechno. Toto proslulé přírodní antibiotikum má opravdu širokospektrální účinek, ale pozor; pokud trpíte na pálení žáhy, není to nic pro vás. Nicméně, je-li váš žaludek silný, rozžvýkejte si vždy večer před spaním stroužek syrového česneku (ale určitě ne na lačno, udělalo by se vám špatně). Česnek pomůže od bílého povlaku a během celé své cesty vaším organismem bude páchat jen dobro.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více