Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chutě známých politiků: Barack Obama vaří vlastní pivo a miluje chilli
Zdroj: kalhh, Pixabay.com

Asi každý uzná, že Barack Obama byl jeden z nejvíce fit prezidentů USA. A není to žádná náhoda. Obama se netají tím, že na své kondici pravidelně pracuje a neskrývá ani své dobré stravovací návyky. V minulých dílech seriálu „Chutě známých politiků“ bylo vidět, že světoví politici na zdravý životní styl příliš nedbají. Na to u Obamy zapomeňte.

Žádná káva

Dnes pije kávu ve Spojených státech více než 83 % dospělých, většina z nich ráno. Barack Obama ale není jedním z nich. Ano, navzdory náročné každodenní rutině, podle exprezidentova osobního asistenta Reggieho Lovea, Obama ránní kávu téměř nepije. Místo toho volí zdravější nápoje, jako je pomerančový džus, zelený čaj nebo jednoduše voda. To je kombinováno s každodenním čtyřiceti pěti minutovým silovým nebo kardio tréninkem. Takovou rutinu nemá ani kdejaký třicátník, bývalé hlavě USA je přitom už 59 let. Obama na kávu vlastně ani dobré vzpomínky. Když vrtulníkem přistál v roce 2014 v New Yorku, zasalutoval vojákům rukou, ve které držel kelímek s tímto nápojem, což vedlo k obrovému faux pas a média omuto aktu dala hanlivou přezdívku „latte pozdrav“.

Pozor na snídani

Snídaně je pro Obamu stejně velká věc jako pro většinu Američanů. Jeho nejběžnějším výběrem jídla k snídani bývají vejce - čtyři až šest - brambory a pšeničný toast. Dobrá snídaně může snížit riziko obezity i hladinu cholesterolu, zlepšit metabolismus a mít pozitivní vliv na mozek, proto je Obamova důsledná péče o zdravý start dne jako součást jeho ranní rutiny pravděpodobně dobrý nápad. Když byl prezidentem, Obama obvykle absolvoval snídani a trénink v Oválné pracovně. Nyní je však situace o něco jednodušší. Sám Obama před časem promluvil o tom, jak si užívá možnost si svá rána zorganizovat podle chuti.

Vše v jídelníčku je zdravé – většinou

Pravidlem Obamovy stravy je, že až na několik významných výjimek (Obama miluje čokoládu) se obvykle stravuje zdravě. Bývalý australský ministr zahraničí Bob Carr navrhl, aby se Obama vyhýbal cukru, sacharidům a tukům. Ve skutečnosti je Obama zřídka spatřen, jak pije nealkoholické nápoje s bublinkami, jí fast food nebo nezdravé jídlo obecně. Na začátku svého prvního funkčního období v Bílém domě udělali manželé Obamovi malou revoluci zasazením první zeleninové zahrady na pozemku od doby, kdy byla v budově Eleanor Rooseveltová během druhé světové války. Zahrada, o kterou se starala a provozovala ji Michelle Obamová, poskytovala jídlo pro rodinné večeře a sloužila ke zvýšení povědomí o zdravém stravování. Zahrnovala více než 55 druhů zeleniny, které většinou navrhl kuchyňský personál: rajčata, papriky, salát, špenát, kedluben, lesní plody a další.

Chilli je recept číslo jedna

Obama má celý seznam oblíbených jídel, ale jeden z receptů stojí na samém vrcholu. A to je chilli. Vlastní recept na domácí chilli Baracka Obamy, který je k dispozici online díky Michelle, pochází z doby, kdy Obamovi žili v Chicagu. Jedná se o recept obsahující krůtí nebo hovězí maso a základní přísady, jako jsou fazole, cibule či paprika, jsou doplněny o Obamovy speciality; používá třeba ocet z červeného vína, kurkumu a bazalku.

Obama dělá vlastní pivo

Obamovi nejsou zrovna alkoholoví nadšenci, ale když si dopřejí pivo nebo dvě, přinejmenším to dělají s parádou. V roce 2014 bylo Obamovi uděleno doživotní členství v Americké asociaci domácích pivovarů, a to jako ocenění toho, že byl vůbec první prezidentem, který vařil pivo v Bílém domě. V roce 2011 se Obama vymyslel spolu se svým šéfkuchařem Samem Kassem, ž začnou vyrábět vlastní pivo. S pomocí místních domácích sládků vymysleli dva recepty: jeden na White House Honey Ale a druhý na White House Honey Porter. White House Honey Ale obsahuje černý slad, čokoládový slad a med, zatímco White House Honey Porter ve svém receptu využívá sušenkový slad a med. Použitý med je obzvlášť speciální; čerpaný ze včelína na jihu pozemku Bílého domu a nabízející světlejší a lehčí med než většina ostatních.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více