Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Zdroj: Unsplash.com, Samantha Green

Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete kouřit, ale nějak vám to nevychází? Nejste jediní! Ačkoliv se počet kuřáků v Česku každý rok snižuje, i tak stále zůstává na alarmujících 30 % naší populace. Kouření je prokazatelně spojeno s rakovinou plic a kardiovaskulárními onemocněními, ale žádný strach, změna v jídelníčku vám může pomoct přestat!

Spojitost mezi jídlem a kouřením

Vyškrtnutí nezdravé stravy z jídelníčku se může zdát zvlášť těžké, když se zároveň snažíte také přestat kouřit. Ale pozor: nezdravé návyky v jídle velmi často úzce souvisí s dalšími zlozvyky, které zdraví neprospívají, a to nejen s kouřením. Zdravá výživa v zásadě znamená zvýšit příjem ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, zdrojů bílkovin, mléka nebo jiných zdrojů vápníku a získat zdravé tuky z ořechů, semen a olivového oleje. A zároveň omezit potraviny s vysokým obsahem nezdravého tuku, přidaného cukru, sodíku a kalorií.

Jaké jídlo pomůže od kouření?

Není možné říci, že konzumace jednoho konkrétního jídla bude fungovat jako magický lék a zbaví vás chuti na cigaretu. Přínášíme ale pár rad a tipů, jak upravit stravovácí návyky, aby jste se zlozvyku rychleji zbavili.

  • Stanovte si pravidelný vzor toho, jak budete jíst a jídlo nevynechávejte. Při pocitu hladu můžete totiž mít tendenci sáhnout po cigaretě. Pokud se budete držet zdravého vzorce tří jídel a dvou nebo tří malých svačinek denně, můžete se tomuto pocitu vyhnout. Bonusem je, že vám tento návyk může pomoci s redukcí hmotnosti.
  • Žvýkejte mrkev nebo celer. Když budete kousat do něčeho křupavého, odvedete pozornost. Navíc, jelikož tato zelenina obsahuje minimum kalorií, nepřidá vám na obvodu pasu. Nemáte rádi mrkev nebo celer? To je v pořádku, dejte si brokolici, květák či nakrájenou papriku. Přidejte trochu vegetariánského dipu nebo dresingu, pokud chcete extra chuť.
  • Mějte vždy po ruce žvýkačku a sáhněte po ní pokaždé, když ucítíte chuť na cigaretu.

  • Udělejte si popcorn. Popcorn má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah kalorií a navíc zaměstná vaše ruce. Pokud se vám zdá, že má popcorn nevýraznou chuť, zkuste ho nastříkat sprejem s máslovou příchutí nebo olivovým olejem a přidat směs bylinek, česneku a cibulového prášku či prášku z červeného pepře.
  • Čerstvé ovoce, jako jsou pomeranče, hrušky, jablka a banány, je dobré mít po ruce, pokud máte chuť na sladké. V ovoci je sice cukr, ale také má vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a vlákniny. To je důležité, protože antioxidanty a vitamin C pomáhají škodlivé látky z cigaret dostat ven z těla.

Konec kouření a přibírání na váze

Připravte se na to, že vaše tělo projde několika změnami, zatímco se přizpůsobujete životu bez cigaret. Jedna z těchto změn může být zvýšení vaší chuti k jídlu. I když chcete zvýšit příjem zdravých potravin, možná budete muset dávat pozor na svůj kalorický příjem, aby se přebytečné kilogramy nehromadily. Výborným způsobem, jak zaměstnat vaše tělo, které touží po nikotinu, je pravidelné cvičení.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více