Jídlo a psychické zdraví: Které pochutiny pomohou zlepšit náladu?
28. 2. 2021 Životní styl
Mnozí mají tendenci oddělovat psychickou pohodu a a prospívání fyzického těla, ale pozor; zdraví jednoho je pevně provázáno s druhým. Ne nadarmo se také říká, že ve zdravém těle je zdravý duch. Protože to, co jíme, zásadně ovlivňuje tělessnou schránku, vzniká jednoduchá rovnice, že jídlo může zahýbat i s naší hlavou. Ale jak ji může ovlivnit?
Jak to funguje?
Spojení mezi stravou a emocemi pramení z úzkého vztahu mezi mozkem a gastrointestinálním traktem, který se často nazývá „druhý mozek“. Funguje to takto: váš gastrointestinální trakt je domovem miliard bakterií, které ovlivňují produkci neurotransmiterů; chemických látek, které neustále přenášejí zprávy ze střev do mozku. (dopamin a serotonin, hormony štěstí, jsou nejlepší příklady.)
Jíst zdravé jídlo podporuje vývin „dobrých“ bakterií, což zase pozitivně ovlivňuje vznik neurotransmiterů. Neustálá konzumace nezdravých jídel může na druhou stranu způsobit zánět, který bujení bakterií brzdí. Když je produkce neurotransmiterů v dobrém stavu, váš mozek tyto podněty přijímá velmi jasně, což se projevuje i na emocích.
Mohlo by vás zajímat
Cukr – placebo pro bakterie
Zejména cukr je považován za hlavního viníka zánětů a navíc živí „špatné“ bakterie v gastrointestinálním traktu. Je ironií, že to může také způsobit dočasný nárůst neurotransmiterů „dobré nálady“, jako je dopamin. Když se budete držet zdravé stravy, připravíte se na menší výkyvy nálady, celkově lepší náladu a dobrou schopnost soustředit se.
Mohlo by vás zajímat
Živiny, které vám pomohou být psychicky fit
Takže co vlastně nakupovat, abyste nakopli vaši psychiku? Rozhodně nevynechejte:
-
Vlákninu
Rostlinná strava je plná vlákniny, která podporuje pomalejší vstřebávání glukózy a pomáhá vám vyhnout se náhlým výkyvům cukru v krvi. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a fazole.
-
Antioxidanty
Tito bojovníci proti zánětům jsou obzvláště obsaženy v bobulích, listové zelenině, kurkumě a potravinách s omega-3 mastnými kyselinami včetně lososa a černých chia semen. Tmavá čokoláda také obsahuje antioxidanty, ale i cukr, takže si ji dopřávejte střídmě.
Mohlo by vás zajímat
-
Hořčík
Tento základní minerál pomáhá se vším: od funkce nervů a svalů až po stabilní srdeční tep. Ale je také důležitý pro balanc nálady. Nedostatek minerálů může ublížit bakteriím ve vašich střevech a způsobit příznaky deprese a úzkosti. Nabijte se přírodními zdroji hořčíku, jako je tmavá čokoláda, kakao, mandle a kešu oříšky, špenát a další listová zelenina, banány a fazole.
-
Kyselinu listovou
Tento typ vitamínu B pomáhá s produkcí dopaminu, aniž by spustil prudký nárůst tak jako cukry. Kyselinu listovou najdete samozřejmě v listové zelenině, ale rovněž v čočce a melounech.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho člověk vydrží bez vody? Dehydratace může vést k selhání ledvin i smrti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32