Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
19. 4. 2022 Vaření
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny. Stejně jako byl chudý tento kraj, byla tak prostá i místní kuchyně. I když se nijak extra nelišila od dalších staročeských pokrmů, ty místní byly výjimečné svými názvy. Maltošny vypadaly trochy jak závin, jejich součástí však byly kromě jablek brambory.
Na Chodsku se jedly maltošny, ale i báč nebo rýpl
Západočeské Chodsko je kraj s bohatou lidovou tradicí, nazdobenými pestrobarevnými kroji a kuchyní částečně inspirovanou sousedícím Bavorskem. Vzhledem k tomu, že horní Chodsko bylo chudým podhorským krajem, vařila se tu jednoduchá jídla z brambor, kysaného zelí a kyselého mléka. V oblibě tu měli třeba rýpl, toč, báč, mětánky, bacán nebo také maltošny.
Mohlo by vás zajímat
Maltošny jen z brambor a jablek
Maltošnám se někdy říká také maltašky, přičemž tento trochu zvláštní název pravděpodobně pochází z německého Maultasche. Tak se v Německu říká speciálním větším těstovinovým taštičkám připomínajícím ravioly, které se podávají buď samotné jen s máslem nebo ve vývaru. Sestávají se z těch nejobyčejnějších surovin, které byly k dispozici i v té nejchudší chalupě – brambor a jablek. Trochu tak vypadají jako klasický závin, jen těsto je jiné. Připravuje se totiž z vařených brambor nastrouhaných najemno, které se smíchají s moukou tak, aby vzniklo těsto. To se pak plní náplní z jablek smíchaných s cukrem, kterou ještě můžete dochutit skořicí jako u klasického závinu.
Maltošny se připravují na několik způsobů
Pokud byste si chtěli maltošny, připravit, zkuste to podle originálního receptu z Chodska. Budete potřebovat: 750 g den předem vařených brambor, 1 vejce, sůl, 500 g polohrubé mouky, 400 g oloupaných nastrouhaných jablek, cukr podle chuti, trochu skořice.
Postup: Oloupané brambory nastrouhejte najemno, přidejte vejce, mouku, sůl a vypracujte těsto. Těsto se pak buď rozválí na dva pláty, jeden se položí na dno formy, na něj se nanesou nastrouhaná jablka a ty se pak zkaryjí druhým plátem těsta. Může se také udělat jen jedna placka, do níž se zabalí náplň z jablek. Někdy se maltošny smaží. V tom případě se vytvoří menší placičky, do nich se zabalí jablka s cukrem, pak se vytvoří taštičky, které se smaží na rozehřátém oleji dozlatova. Hotové maltošny nakonec můžete posypat moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Výborné jsou maltošny i naslano
Jako maltošny se občas označoval klasický závin nebo spíš malé štrúdlíčky z těsta podobného tomu listovému nebo taženému. Zcela v souladu s tradicemi pak můžete do jablek přidat ořechy a rozinky. Maltošny se občas připravovaly i naslano. V tom případě se plnily zelím v kombinace s na kostičky nakrájeným uzeným masem.
Zdroj informací:
Nejdl, J.: Tradiční jídla česko-bavorského příhraničí.
Plzeň.rozhlas.cz
Korpus.cz/mapka
Cuni.cz
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Avokádo místo másla Avokádo je mimořádně bohaté na tuky vysoké biologické hodnoty. Tím je předurčeno v kuchyni k namazání na chléb a pečivo, podobně… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Den avokáda
Avokádo má v kuchyni velmi pestré využití, jde o velmi všestrannou ingredienci. Můžete si jej vychutnat ve slaných pokrmech, ale i salátech či… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
7 nejoblíbenějších vajíčkových pomazánek. Osvědčená klasika i moderní odlehčená verze
Nejlepší vajíčkové pomazánky Každá rodina má ráda tu "svou" vajíčkovou pomazánku. V našem přehledu je výběr těch nejoblíbenějších - ať už jsou to… Číst více
Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na… Číst více
Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a… Číst více
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?
Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná… Číst více
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Ještě nedávno jsme řepu znali jen v nakládané… Číst více
7 skvělých pomazánek, které se hodí nejen na Silvestra: Vyzkoušejte nejlepší pomazánky pro pěkné chvíle
Když zvažujeme, jaké pomazánky zvolit, mysleme i na to, že pokud budou mít pomazánky kontrastní barvy, budou na stole vypadat velmi lákavě a zajímavě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Chodské koláče vypadají jako šperk. Víte, jak se zdobí a proč se jim říká merhované?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Caesar salát wrap
Přidáno před 1 hodinou
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 16 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 17 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno 2. 5. 2024 08:28
Přečtěte si Zobrazit více
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Českem s chutí: Víte, co je štrachanda nebo mětánky? Vítejte v chodské kuchyni!