Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Zdroj: unplash, Monika Grabkowska

Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky sladké chuti zachutnají batáty hlavně dětem. Asi vás i překvapí, že i když se jim říká sladké brambory, ve skutečnosti obsahují méně kalorií než klasické brambory a podobné množství sacharidů. A pokud jste na low carb dietě, někdy jsou doporučovány víc než běžné brambory.

O trochu lepší než brambory

Říká se jim sice sladké brambory, ve skutečnosti ale batáty nemají s bramborami nic společného. Jde totiž o kořenové hlízy jiné rostliny - povijnice batátové. Podle stránek Sweetpotatoes.eu stejně jako pravé brambory pocházejí z Ameriky a zajímavé je, že se do Evropy dostaly dokonce dřív než ony. Nejčastěji mají oranžovou barvou, setkat se ovšem můžete i s bílými, růžovými, červenými, fialovými nebo žlutými batáty. O batátech se říká, že se mohou chlubit nízkým glykemickým indexem, takže vás nasytí na dlouhou dobu. Jsou na tom sice o trochu lépe než běžné brambory, ale zas taková sláva to není. Co se týče kalorií, mají jich méně jen o malinko – 100 g batátů obsahuje podle webu Kaloricketabulky.cz 75 kcal (brambory mají 89 kcal) a 17 g sacharidů, z nichž jsou 4 g cukry. Batáty ovšem obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Podle webu Healthline.com jsou bohaté na vitamin A, vlákninu, beta-karoten, draslík, vitaminy B a E. V každém případě se doporučuje si je dávat nejlépe uvařené ve slupce, kdy si uchovají nejvíc živin. Pokud ale striktně neřešíte štíhlou linii nebo nějakou jinu dietu, bez obav si je jednou za čas dopřejte i v jiných mnohem lahodnějších podobách.

Stačí je jen rozmixovat

HIedáte-li nějakou netradiční a delikátní přílohu, připravte pyré z batátů. Dělá se jako klasická bramborová kaše, vhodné je třeba k rybám nebo ke kuřecímu masu. Dochutit se dá bylinkami, např. rozmarýnem, česnekem, zázvorem nebo i nastrouhaným parmazánem. Takováto kaše se dá připravit i nasladko. Uvařené sladké brambory jen rozmixujete a případně ještě dosladíte javorovým sirupem nebo navíc ovoníte skořicí. Nakonec vám vznikne zdravý dezert, který vykouzlíte doslova za pár minut.

Trochu nasládlé hranolky

Batátové hranolky se považují za trochu zdravější alternativu k těm běžným bramborovým, což platí hlavně tehdy, když je upečete v troubě. Je to snadné. Na hranolky nakrájené batáty jen obalíte v oleji a dáte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Hotové budou za asi 25 minut. Překvapí vás zajímavou nasládlou chutí, která ještě vynikne, když je posypete uzenou paprikou. Výborně chutnají s majonézou nebo tatarkou, chcete-li ale zdravější dip, udělejte jej z rozmixovaného avokáda s česnekem a citronovou šťávou.

Jemný a sladký polévkový krém

Brambory se sice často přidávají do různých polévek na zahuštění. Batáty však směle mohou být v takovýchto rozmixovaných hladkých a jemných polévkách hlavní ingrediencí. Díky své nasládlé chuti se hodí do různých exotických krémů obsahujících koření jako římský kmín, zázvor, chilli papričky či koriandr. Nebo můžete základ postavit na pikantní curry pastě a polévku nakonec zjemnit kokosovým mlékem. Vytvoříte tak dokonalou thajskou verzi.

Koláč se sladkou náplní vonící po skořici

Vypadá trochu jako podobný koláč s dýňovou náplní, v jeho případě jsou však hlavní ingrediencí krému uvnitř křehkého koláče sladké brambory. Tento koláč se stejně jako ten dýňový zrodil v Americe a je tu velmi populární. Tradičně se peče na Vánoce na Den díkuvzdání. Na těsto budete potřebovat: 142 g hladké mouky, 2 lžičky krystalového cukru, 1/4 lžičky soli, 113 g studeného másla, 3-5 lžic ledové vody. Z ingrediencí vypracujte křehké těsto a nechte je v chladu odpočinout. Na náplň si připravte 3 střední sladké brambory, 85 g osoleného másla, 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka, 150 g světlého hnědého cukru, 2 velká vejce, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/4 lžičky soli a 1 lžičku vanilkového extraktu. Těsto rozválejte na tenký plát a vyložte jím vymazanou koláčovou formu.  Troubu předehřejte na 180 °C. Na koláč dejte pečicí papír a nasypejte na něj luštěniny. Formu vložte do trouby a předpečte korpus asi 15 minut.  Sladké brambory vařte ve slupce vcelku 40 až 50 minut nebo doměkka. Přelijte je studenou vodou a oloupejte. Pak je nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Přidejte máslo a promixujte najemno. Vmíchejte cukr, sůl, mléko, vejce, muškátový oříšek, skořici, zázvor a vanilku. Opět promíchejte. Náplň nalijte do nepečeného koláčového korpusu. Pečte při teplotě 175 °C 55 až 60 minut.

Hodí se i do těsta

Stejně jako brambory se dají použít nasladko a do těsta, třeba na šišky s mákem, jde to i v případě batátů. Hledáte-li nějaký rychlý dezert třeba na svačinku pro děti do školy, který navíc nemusíte doslazovat, jsou ideální batátové šátečky. Jejich příprava je až směšně jednoduchá. Stačí jen smíchat najemno nastrouhané batáty s moukou, máslem a trochou jogurtu a vypracovat těsto. To pak necháte odležet, rozválíte je, naplníte a upečete. Nejlepší jsou šátečky se švestkovými povidly, vhodná jsou ale i hrušková nebo nějaká jiná marmeláda. Upečte je třeba podle našeho receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více