Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví
26. 3. 2021 Životní styl
Začínají se pomalu objevovat v zapomenutých koutech nejedné zahrady, na mezích, podél cest. Kopřivy nemáme rádi z mnoha důvodů, přitom tahle žahavá bylina patří k neocenitelným pomocníkům v péči o zdraví i krásu a nabízí spoustu využití také v kuchyni.
Kopřiva plná zdraví
Až budete vytrhávat čerstvé jarní kopřivy, zkuste jim dát šanci a nevyhazujte je. Především mladé rostliny jsou totiž obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů, kterých míváme na jaře nedostatek. Z těch nejdůležitějších jsou to zejména vitamíny C, K a B2, z minerálů pak draslík, železo, hořčík a řada zdraví prospěšných kyselin. Je o ní známo, že zbavuje tělo odpadních látek, proto ji bylinkáři staletí používají k jarní očistě organismu. Močopudné účinky kopřivy mají příznivý vliv na ledviny i močový měchýř. Dalším významným kladem je celkové posílení organismu, pozitivní vliv na hladinu cukru či léčba různých kožních onemocnění, což možná překvapí, vzhledem k tomu, že většina z nás se kopřivám vyhýbá kvůli tomu, že umí nepříjemně požahat.
Mohlo by vás zajímat
Proč vlastně kopřivy pálí? Mohou za to chloupky, odborně zvané trichomy, kterými jsou pokryté listy blahodárné bylinky. Trichomy připomínají spíše malé bodliny a na špičce každé je malý váček obsahující směs kyseliny mravenčí, histaminů, serotoninu a nervových hormonů. Když o tyto chloupky zavadíte, zabodnou se do kůže a ampulka praskne, přičemž se tekutina z ní uvolní do rány a to pak bolí. Jedná se samozřejmě o obranný mechanismus rostliny, která se tak chrání před tím, aby ji požírala zvířata.
Krása z kopřiv
Na jaře nás často trápí takzvané sezónní padání vlasů. Navíc celá hřívá bývá po zimě mdlá, doslova bez života. Řešením tohoto problému může být kopřivová kúra, kterou si připravíte z nasekaných listů kopřivy, litru vody a dvou lžic jablečného octa. Používejte jako poslední oplach při mytí vlasů. Kopřiva je skvělým pomocníkem i při řešení akné nebo různých ekzémů. Na kožní potíže zabírá kopřivová voda. Tu vyrobíte z větší hrsti čerstvých kopřivových listů, které přelijete čtvrt litrem vroucí vody a necháte vyluhovat. Až vystydne, přecedíte ji do čisté sklenice s vodou. Používá se jako oplach dvakrát denně. V lednici vydrží pět dní.
Mohlo by vás zajímat
Kopřiva v kuchyni
Uvaříte z ní ledacos. S ohledem na blížící se Velikonoce je třeba zmínit, že se tradičně přidává do velikonoční nádivky, které dodá barevnost a zajímavou chuť. Připravují se z ní i polévky nebo se dá zpracovat jako špenát. Kopřivy můžete použít do zapečených brambor, těstovin nebo do různých placek. Dá se z ní vyrobit i skvělý salát. V takovém případě je ale třeba kopřivy nejdřív spařit horkou vodou, abyste se nespálili už při jejich přípravě a následně konzumaci. Kopřivy nejsou jen součástí našeho jídelníčku, ale najdete je i v německé, italské nebo bulharské kuchyni. Zajímavé je, že se z kopřiv dokonce vyrábí i pivo. Sice má k tomu klasickému daleko, ale při jeho popíjení alespoň můžete říci, že jste svou jarní kopřivovou kúru splnili na jedničku.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout
Kopřivy byste měli sbírat ideálně ráno, kdy jsou nejvíc svěží. Bezpečné budou ty sebrané z vaší zahrádky či z meze někde u pole. Rozhodně byste se ale měli vyhnout jejich sběru na špinavých zaprášených plochách u cest, skládek a podobně. Pokud se rozhodnete kopřivu sušit, pak zásadně na tmavém a dobře větratelném místě. Nejspolehlivěji ji nasušíte v sušičce nastavené na 60 stupňů. A pozor na to, že ozdravná kopřivová kúra by neměla trvat déle než tři týdny, pak je třeba si udělat přestávku. Ani kopřiva navíc není všemocná, proto je třeba se o jejím užívání poradit s lékařem zejména ve chvíli, kdy berete například léky na ředění krve.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Máte pocit, že vám to najednou nějak nemyslí? Zařaďte do jídelníčku tyto potraviny!
Strava významným způsobem ovlivňuje fungování… Číst více
Jak pracovat s želatinou, agarem a jak použít dortové želé polevy. Toto je jednoduchý přehled pro začátečníky
Jak na želatinu Želatina je živočišného původu a prodává se prášková nebo v plátcích. Vždy je nutno ji předem namočit na asi 15-30 minut do studené… Číst více
Jahodové řezy jsou lahodné a osvěžující. Připravujeme je z čerstvých jahod během jahodové sezony
Spodní vrstvu krémových řezů tvoří obvykle nadýchaný piškot, následuje jemný smetanový nebo tvarohový krém, horní vrstvu vytvoříme z čerstvých jahod,… Číst více
22 receptů na pokrmy se špenátem: Zdravá zelenina má v kuchyni všestranné využití
U nás se používá špenát setý, který je vynikajícím dodavatelem zdraví prospěšných látek. Jejich množství ve špenátu bylo v minulosti hodně… Číst více
7 nejlepších receptů na malinové řezy. Čerstvé maliny mají krásnou barvu a výbornou chuť
Pěstujeme-li na zahradě opakovaně plodící maliníky, které jsou úrodné, máme dostatek čerstvých plodů od července až do prvních mrazíků. Maliny, na… Číst více
Tohle zvládnou i děti: Vyrábíme zdravé a chutné domácí gumové medvídky
Přiznejte se; kdo z vás dětem tajně neujídá… Číst více
Bez kávy ráno nefungujete? Zkuste nastartovat den jejími zdravějšími alternativami
Řada lidí si neumí představit ráno, které… Číst více
Což takhle dát si špenát? Je ale lepší použít čerstvý, nebo stačí mražený?
Sezóna špenátu vrcholí, a tak si pojďme říct, jak… Číst více
Nejlepší dušený špenát je skvělý k masu i do těstovin. Chce to jeden malý trik
Ve špenátu najdeš sílu! To věděl už Pepek… Číst více
Mangoldové listy jsou skvělou náhradou špenátu, řapíky využijeme jako chřest. Mangold sklízíme během léta a na podzim
Pěstují se dvě formy mangoldu - špenátová forma s tenkými řapíky a silně zvlněnými velkými listy se upravuje, jak už její název napovídá, obdobně… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Proč se tymiánu přezdívá penicilin chudých?
Historie vanilky: Od indiánů přes alžbětinský dvůr až do kuchyně amerického prezidenta
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 4 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 4 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 4 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 6 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 14 hodinami