Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
29. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a kulturních svátků v moderní době je bezesporu jídlo. Velikonoce jsou vyvrcholením čtyřicetidenního půstu, který začíná Popeleční středou a vrcholí Svatým týdnem. Není tedy divu, že i naši předkové chtěli zvládnutý půst řádně oslavit. Jaká je historie velikonočních pokrmů?
Vejce až z Mezopotámie
Zdobení vajec má neskutečně staru tradici. Podle dokumentární série Egg cetera, která vznikla v produkci univerzity v Cambridge ve spolupráci se zdejšími archeology, byly objeveny zbytky zdobených pštrosích vajec objeveny v Africe a jejich stáří může být až neuveřitelných 60 tisíc let. Vejce symbolizují plodnost a zrození nového života. Křesťané vnímají vejce jako Ježíšovo vzkříšení, ve kterém samotné vejce symbolizuje Ježíše, který vstal z mrtvých. Mezopotámští křesťané je nejprve přijali jako velikonoční pokrm a barvili je červeně, aby znázornili Kristovu krev, jak popisuje Kenneth Thompson v knize Culture & Progress: Early Sociology of Culture. Východní Evropané byli mezi prvními, kdo vajíčka zdobili komplikovaně a vytvářeli na skořápkách jemné vzory z vosku a dávali je svým blízkým. Vejce, která slepice nakladly během prvního postního týdne, byla uchovávána na Svatý týden, poté vyzdobena a darována dětem.
Mohlo by vás zajímat
V 17. a 18. století se vedle zdobných kraslic objevily už i hračky ve tvaru vejce, které děti dostávaly spolu s čokoládovými pochoutkami. Velikonoční čokoládová vajíčka se začala vyrábět na počátku 19. století ve Francii a Německu. Duté figurky, které známe dnes, přišly ještě později s tím, jak se vyvíjela technologie výroby čokoládových dobrot.
Nezapomínat na jehněčí!
Konzumace jehněčího masa není jen součástí mnoha velikonočních nedělních jídel, ale jedí ho také Židé, kteří slaví Pesach, jež se koná přibližně ve stejnou dobu jako Velikonoce. Kořeny toho, proč se v křesťanských domácnostech o Velikonocích často podává jehněčí, pramení z judaismu a raných oslav Pesachu před vznikem křesťanství. Během biblického příběhu Exodus utrpěli Egypťané řadu strašlivých ran včetně smrti všech prvorozených synů. Podle Bible ale egyptští Židé byli včas varováni, aby pomalovali své dveřní sloupky krví obětovaných jehňat, a tak Bůh při výkonu trestu židovská obydlí ušetřil. Židé, kteří poté konvertovali ke křesťanství, pokračovali v tradici a jehněčí jedli i o Velikonocích.
Mohlo by vás zajímat
V křesťanské teologii jehně také symbolizuje Ježíšovo sebeobětování jako „beránka Božího“. A historicky jehněčí maso také symbolizuje nástup jara, kdy byla jehňata byla také prvním čerstvým masem dostupným po zimě na porážku.
Důležitý význam chleba
Velikonoce oslavují vzkříšení Krista, ale také oslavují plodnost a období obnovy. O Velikonocích se na památku Poslední večeře, kdy Kristus sdílel chléb se svými učedníky, připravuje v mnoha zemích různé pečivo. V Česku je to mazanec, ve Francii brioška a ve Velké Británii bochánky s křížem. V pobaltské oblasti Ruska se jako velikonoční pečivo připravuje kulich, bochník obrovských rozměrů z kvasnicového těsta, bohatě zdobený krystalizovanou citrusovou kůrou. V tradičních domácnostech se podává na stole zdobeném barevnými vejci.
Mohlo by vás zajímat
Jak píše známý folklorista Jacob Grimm, který proslul především sebranými lidovými pohádkami, ve druhém díle knihy Deutsche Mythologie, slovo Velikonoce pochází ze jména bohyně světla a jara, Eostre. Podle Grimma se na její počest vařily speciální pokrmy, aby byl rok obdařen plodností. Nejdůležitější z těchto pokrmů byla malá kořeněná buchta, z níž se vyvinula většina tradičního symbolického pečiva, které se na Velikonoce přirpavuje v ůrzných koutech světa.
Šunka byla praktickou součástí velikonočního menu
Šunka je tradiční součástí velikonočních svátků v mnoha českých, ale i německých a amerických domácnostech a její původ je spíše praktický, než symbolický. Než došlo k vynálezu lednice, muselo být na podzim poražené vepřové maso, které nebylo spotřebováno před půstem, kvůli konzervaci nasoleno. Konzervace solí probíhalo pomalu a první šunky byly obvykle připravené ke konzumaci až kolem Velikonoc, což z nich dělalo běžnou volbu pro velikonoční hodování.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbené rajské omáčky. Jak udělat tu nejlepší rajskou jako od maminky
Oblíbené recepty na rajskou omáčku Postupů na uvaření rajské omáčky je mnoho - co rodina, to jiná oblíbená chuť. Často nejprve na tuku necháme… Číst více
Jak připravit netradiční čočkovou polévku z červené čočky. Videonávod pomůže
Polévka z červené čočky má zcela jinou chuť než ta z běžné čočky jedlé. Červená čočka je jemnější a obsahuje protein a železo, takže ji mají v oblibě… Číst více
Jídla z filmů: Připravte si ratatouille z pohádky, špagety pro Lady a Trampa nebo pizzu, kterou milovala Julia Roberts!
Některá jídla se stala známými po celém světě, u… Číst více
Od animáku až po horor: 15 nejlepších filmů o jídle, které byste jako správní gurmáni rozhodně měli vidět!
Každý milovník dobrého jídla ocení film se svou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý velikonoční mazanec: Osvědčené rady a tipy, jak ho zvládnout!
Desatero rad na téma jehněčí: Co vše potřebujete vědět, abyste přípravu jehněčího masa hravě zvládli
Jehněčí pečeně krok za krokem: Postup zvládne i začátečník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32