Mnoha staletími prověřený mazanec nesmí chybět na velikonočním stole
Jsme sice ateistický národ, ale některé tradiční zvyky udržují i bezvěrci. Jedním z těchto zvyků je příprava tradičních pokrmů během významných svátků, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce. S Velikonocemi se pojí například mazanec, sladké pečivo z kynutého těsta, který se pekl na Bílou sobotu.
Historie a složení mazance
Nejstarší recepty na mazanec jsou známé z 15. a 16. století. Tehdy ještě neobsahoval cukr, protože ten byl drahý. Sladkou chuť zajistila smetana. Mazanec byl zdobený křížem a posypaný mandlemi, vždy podle toho, jak movitá byla žena, která jej pekla.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 41 minutami
Mňamka
Přidáno před 1 hodinou
Ptačí mléko se špetkou skořice
Přidáno před 1 hodinou
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 8 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Hrnkový drobenkový koláč s povidly je neuvěřitelně vláčný a křehký, nebesky chutná, a přitom je snadný na přípravu
Češi umí nejlepší bábovky! Jak na mramorovou klasiku nebo zdravou proteinovou bombu?