Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pořádek v lednici: Kam patří maso, kam zelenina a jak se vyhnout zápachu?
Zdroj: Unsplash, Jesse K

Je to snad nejpoužívanější pomocník v domácnosti; dveře lednice otevíráme několikrát denně. A právě proto bychom měli uvnitř udržovat pořádek a potraviny dávat tam, kam patří. Jak na to?

Nahoru jogurty a sýry

Ukládání potravin v lednici se řídí podle teploty, která by se měla celkově pohybovat mezi 4 až 8°C, ale také podle míry vlhkosti. Platí, že v nejvyšší polici je nejvyšší teplota a zároveň nejnižší vlhkost. Proto nahoru patří veškeré mléčné výrobky, od sýrů přes jogurty až po máslo.

Doprostřed hotová jídla a uzeniny

Na prostřední police ukládejte hotová uvařená vychladlá jídla, pomazánky a veškeré uzeniny, tedy šunku, slaninu a klobásy, a také vajíčka. Ta nepatří do dveří, byť je to obecně rozšířený zvyk. Jenže dveře se často otevírají a bývá v nich tak spolu s horní částí lednice nejvyšší teplota. Z tohoto důvodu dávejte do dveří otevřené zavařeniny, konzervy, nápoje, hořčici nebo kečup.

Dolů maso a ryby  

V nejchladnějším místě lednice, na polici přesně nad „zeleninovou zásuvkou“, byste měli uskladňovat maso, ryby, drůbež. Ale pozor na to, aby případná krev z masa nestékala dolů na čerstvou zeleninu a ovoce. Veškeré syrové maso by proto mělo být uloženo v plastové krabičce a odděleno od ostatních potravin.

Přihrádka na zeleninu

V nejnižší přihrádce je nejvyšší vlhkost, což se hodí pro čerstvé ovoce a zeleninu. Ovšem některé druhy do lednice nepatří vůbec. Do lednice nedávejte cibuli, česnek, banány, citrusy, rajčata, lilek ani salátové okurky. Dokonce ani pro brambory to není ideální místo. Ty by měly být ve sklepě. Pokud ho nemáte, kupujte jen takové množství brambor, které rychle spotřebujete.

Obecné zásady

Potraviny určené k rychlé spotřebě dávejte na polici vždy dopředu, abyste je měli na očích. Ty, které vydrží déle, můžete dávat dozadu. I tak ale jednou týdně zkontrolujte datum spotřeby na jogurtech, sýrech a podobně a podívejte se, zda některé jídlo neplesniví nebo zda zelenina již není zavadlá. Lednici také nikdy nepřeplňujte. Je to důležité kvůli spotřebě energie i kvůli tomu, že by mezi potravinami měl proudit vzduch.

Generální úklid

Jednou za čas všechny potraviny vyndejte, lednici odpojte od zdroje energie a vnitřní i vnější části důkladně omyjte, případně otřete octem, který pomůže likvidovat bakterie. Proti zápachu fungují tajné triky našich babiček. Do lednice dejte v mističce kávu, kávovou sedlinu nebo sodu. Nechte působit jeden den a pak vyhoďte. Káva i soda pach absorbují a vy se jej tak snadno zbavíte.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více