Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
23. 4. 2021 Životní styl
Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni? Nejsnadnější je vyrobit si z nich skvělý med. Ten je sám o sobě zdraví prospěšný, květy a listy léčivek mu ale přidají extra dávku blahodárných vlastností. Poradíme, jak na to.
Blahodárný med
Med je nejen skvělé přírodní sladidlo, ale také nedílná součást přírodní domácí lékárny. Ne nadarmo se přidává do čajů, když člověka bolí v krku nebo jej zlobí hlasivky. Med obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12, D, K a E, dále flavonoidy a karotenoidy, z minerálních látek pak draslík, vápník, sodík, železo, křemík i hořčík. Kromě toho je antibakteriální a umí desinfikovat. Je lepší kupovat tmavý, nebo světlý?
Mohlo by vás zajímat
Obecně platí, že především je důležité nakupovat přímo u včelařů. Med si ale můžete vyrobit i doma. Nebo alespoň něco medu podobného; takový bezinkový med je například výborný, i když o něco tekutější, než ten klasický.
Vsaďte na bylinky
Bylinky a med, to je vůbec velmi dobrá kombinace. Když necháte listy nebo květy léčivek dostatečně dlouho vylouhovat, předají květiny medu svoje léčivé látky, vitamíny, minerály a v některých případech i chuť a vůni. Platí to například o mátovém medu, který stačí sámotný zalít horkou vodou a vyrobíte si tak chutný nápoj, který pomůže na podrážděný žaludek. Skvělý je například i lipový med, ten zase pomůže srazit horečku.
Jak vidíte, vyrobit bylinný med je opravdu snadné. Pokud propadnete jeho kouzlu, můžete na podzim zpracovat do medu i úrodu hrušek. Hruškový med se vaří z celého ovoce včetně jádřinců a doplňuje se ananasem a zázvorem. Je výborný jako lék při nahlachlazení a rýmě, nebo jen tak pro chuť a na zahřátí přidaný do čaje.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Léčivý med pomáhá proti bakteriím i kašli. Je lepší světlý, nebo tmavý?
Jak sázet ovocné stromky? 6 tipů pro správnou a spolehlivou výsadbu
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 10 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 19 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 20 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce