Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky
Zdroj: Wikimedia Commons, Benjamin Zwittnig - http://www2.arnes.si/~bzwitt/flora/taraxacum_officinale.html, CC BY 2.5

Pampelišky krásně oživují travnaté plochy, zdobí hlavy malých děvčat, která si z nich pletou věnce, a zároveň mají tolik blahodárných vlastností, že není divu, že se celým názvem jmenují pampelišky lékařské. Ostatně, pampeliškový med měla dříve doma každá správná hospodyně. Chcete si jej také vyrobit? Není problém!

Jak vyrobit pampeliškový med?

Pampeliškový med je zdravou drobností, která i v moderní kuchyni bude připomínat zvyklosti starých časů a způsoby našich prababiček. Jak ho vyrobit? Je to snadné! Budete k tomu potřebovat následující; dva litry vody, dva kilogramy cukru krystal (můžete použít i třtinový cukr), dva chemicky neošetřené, nejlépe bio citrony a samozřejmě pampelišky, konkrétně 500 gramů rozvinutých pampeliškových květů. Ty žlute kvetou téměř všude, takže by neměl být problém je nasbírat, doporučujeme ale hledat dále od cest a silnic a domů si donést co nejčistší rostlinky. Pokud máte zahrádku, je to vůbec ta nejlepší volba.

Květy osprchujeme vodou, ale jen rychle a opatrně, abychom z nich neomyli všechen pyl. Necháme je okapat a vložíme je do hrnce. Nakrájíme citrony i s kůrou, přihodíme je k pampeliškám, pak vše zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Poté odstavíme, necháme vychladnout a hrnec uložíme na 24 hodin na hodně chladné místo nebo do lednice, kde se budou všechny prospěšné látky z květin v klidu a pořádně vylouhovat.

Druhý den přecedíme obsah hrnce přes plátýnko a přidáme k němu cukr. Tuto směs pak na prudkém ohni vaříme půl hodiny. Pozor! Med může utíkat, takže jej musíme hlídat. Po 30 minutách naopak stáhneme na mírný plamen a necháme pozvolna vařit dalších 60 minut. Hotový med pak plníme do sterilizovaných, zcela suchých, uzavíratelných sklenic. Měli bychom ho mít asi 2 litry a hodí se všude tam, kam jsme zvyklí dávat běžnější med od včelařů. Ale pozor! Pampeliškový med je o něco řidší, proto s tím například při pečení musíme počítat.

Proč fandit pampeliškám?

Podle článku Pampeliška lékařská: plevel s významnými léčivými účinky zveřejněném na Bylinkovo.cz, magazínu o bylinkách a přírodě spolupracujícím s lékárníky, je pampeliška výborná hned na několik nepříjemných potíží. Trpíte-li nechutenstvím, zácpou nebo jinými žaludečními obtížemi, pomůže pampeliška. Stejně jako zlatobýl je tato léčivka, pro její přemnožení v Česku považovaná za plevel, skvělá jako pomoc při zánětu močových cest a při ledvinových kamenech. 

V březnu a dubnu se sbírá především pampeliškový kořen, v květnu a červnu pak listy a plně rozvité květy, ale často záleží také na počasí, kdy se pampelišky krásně zažlutí. Pampeliška lékařská obsahuje hořčiny, které zvyšují chuť k jídlu a pomáhají trávení, a fytoncidy, které jsou vlastně takovým přírodním antibiotikem, protože brání růstu mikroorganismů. Pampelišky se hodí i pro diabetiky, protože (na rozdíl od jiných rostlin) je jejich zásobním cukrem inulin.

Pokud se nechcete pouštět do medu, ze sušeného kořene pampelišky se dá namlít pampelišková mouka. Snadnější je ale udělat si z kořene odvar; jednu lžičku sušeného mletého kořene zalijete horkou vodou a necháte přes noc louhovat. Odvar pak můžete znovu ohřát, anebo jej konzumovat sudený, případně jej přidat do smoothie či limonády.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více