Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou
Zdroj: Unsplash, Xavier Mouton Photographie

Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si zaslouží alespoň jednou v roce speciální péči. I proto mají svůj svátek. Dopřejte té své na Den matek něco zvláštního a potěšte ji vlastnoručně připraveným dobrým jídlem. Vezměte si na pomoc sourozence nebo tatínka a nechte se inspirovat našimi recepty. Všechny hravě zvládnete.

Proč slavníme Den matek?

Nejprve si řekněme, že Den matek se slaví všude po světě, ale v různé termíny. U nás je to 9. května - stejně, jako v USA. Ale třeba ve Velké Británii maminkám vzdávají hold vždy čtvrtou postní neděli.

Ačkoliv je podle odborného článku Mixed emotions on Women's Day in Eastern Europe svátek matek  v nějakéformě znám již od starověku a skrze postavu Panny Marie výrazně nabral na síle s příchodem křesťanství, v našich končinách jej slavíme od roku 1923. Velkou propagátorkou Dne matek byla Alice Masaryková, dcera T. G. M. Po druhé světové válce a politickém převratu Čechoslováci spíše než Den matek oslavovali MDŽ, který připadá na 8. března. Návrat svátku určeného jen maminkám přišel až po rozdělení Československa, tedy po roce 1993. Dnes známe oba svátky a každý slaví ten, který preferuje, podle vlastního přání.

Potěště svou maminku dobrým jídlem

Protože Den matek letos připadá na neděli, není nic lepšího, než maminku potěšit hned ráno a připravit jí snídani do postele. Vyšlete sourozence koupit čerstvé pečivo do nejbližší pekárny a mezitím na nějaký podnos připravte kávu nebo čaj, případně džus - může být i kupovaný, ale pokud máte doma pomeranče a odšťavňovač, domácí je ještě lepší! Nejjednodušší je vyrobit mámě obložený talíř. Nakrájejte zeleninu, srolujte plátky šunky nebo sýra a všechno hezky naskládejte na talíř. Buďte kreativní a dejte si záležet hlavně na vzhledu. Maminka už si pak podle chuti sama vybere, co si dá.

Pokud chcete něco extra, připravte mamince míchaná vajíčka. Příprava vajíček je jednoduchá. Do menší misky si rozklepněte dvě až tři vejce a vidličkou je dobře rozmíchejte, až vám vznikne žlutá tekutina. Na sporáku rozehřejte pánev a do ní dejte trochu másla. Až se máslo rozpustí a začne syčet, vylijte na něj rozmíchaná vajíčka. Tip: Než vajíčka vylijete do pánve, můžete do nich kápnout malinko mléka a ještě jednou zamíchat vidličkou. Dodá jim to krásnou barvu. 

Když jsou vajíčka vylitá v pánvi, ztlumte sporák na poloviční výkon a míchejte vajíčka vařečkou nebo plochou špachtlí. Stačí několik minut. Jakmile vajíčka získají pevnější konzistenci, sporák vypněte a nechte je chviličku dojít. Pak je přendejte na talíř a můžete servírovat. Hlavně si dávejte pozor, abyste se nepopálili.

Chcete-li maminku potěšit obědem, vsaďte na těstoviny. Uvařte je podle návodu na obalu, jen buďte opatrní, abyste se neopařili vroucí vodou při jejich slévání. K nim už pak stačí ohřát kupovanou rajčatovou omáčku, anebo můžete vyrobit i vlastní. Jednoduchá rajčatová omáčka na těstoviny se dá udělat jen z nakrájených rajčat, která necháte rozvařit v hluboké pánvi a dochutíte je kořením, třeba bazalkou nebo oregánem, solí a pepřem. Nezapomeňte těstoviny na talíři doplnit strouhaným sýrem!

Pokud má vaše maminka ráda sladké, udělejte jí nepečený dort. Stačí vám na něj balíček piškotů, kelímek zakysané smetany, cukr a ovoce, může být i v plechovce. Do formy na dort naskládejte piškoty do jedné vrstvy. V misce smíchejte smetanu s cukrem a pak ji nandejte na piškoty. Na smetanu přijde další vrstva piškotů a tak dál, dokud vám nedojdou suroviny. Na vrch dortu dejte ovoce, můžete jím také prokládat jednotlivá patra dortu. Hotový dort dejte zatuhnout do lednice a za pár hodin můžete servírovat! Uvidíte, že maminka bude mít radost a nezapomeňte - pokud si s něčím nevíte rady, požádejte o pomoc tatínka.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více