Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví - pravé

Masarykovo vánoční cukroví chutná jako nostalgická vzpomínka na první republiku – křehké máslové těsto s křupavými lískovými oříšky Vás rázem přenese do dob dávno minulých. Je snadné na přípravu a jistě si ho zamilujete.

Hodnocení receptu je 4,9 (29×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby namáčení oříšků a tuhnutí těsta

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby namáčení oříšků a tuhnutí těsta)

20. 1. 2011 14:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie17 227 kJ / 4 117 kcal
Bílkoviny62,83 g
Tuky267,08 g
Vláknina27,25 g
Cholesterol 723 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy351,95 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

hospodyne

5. 12. 2021 14:05

:-KNikijaho: asi 15 minut, nevím, dělám to automaticky, záleží, jak jsou velké. To poznáte, když je budete prohrnovat rukou. Slupky se začnou odlupovat. Při pomalém pražení je snadno nespálíte a budou světlé i křehké i uvnitř. Pokud je máte namočené. osušte je a dejte do trouby. Možná se budou pražit déle, ale mělo by to jít.

Nikijaho

5. 12. 2021 13:54

hospodyne: Jak dlouho je pražíte na těch 120°C, prosím?

Nikijaho

5. 12. 2021 13:54

hospodyne: Jak dlouho je pražíte na těch 120°C, prosím?

Nikijaho

5. 12. 2021 13:36

casino: Tak takhle to praktikovat jistě nebudeme, každopádně tu paní psala, že je pouze namáčí a pak v pohodě slupky sundá v utěrce. Mno..namočené je již mám a slupka šla dolů asi z 10ks ze 300g. :-( Co teď s tím?

hospodyne

5. 12. 2021 12:53

:-K lískáče pražím v troubě pomalu, tak na 120°C a občas je prohrnu, ale pořád hlídám. Po zchladnutí je promnu v látkovém sáčku . Z něj se vysypou bez slupek. Nefunguje to dobře ale s oříšky v půlkilovém balení v akci - tam je jich spousta deformovaných a slupka na nich drží.

Jinak jdou vyfoukat fénem, jen nedoporučuji dělat to doma!!;-)

casino casino

5. 12. 2021 11:12

Nikijaho: " i opražené se mi všechny neoloupaly"
Ve výrobě se to dělalo tak, že opražené oříšky (píši "oříšky" protože v praxi je rozdíl mezi oříšky a ořechy:-) se z plechů na pečení po zchladnutí sesypaly do pytle (juta, viskocel) a zlehka:-D se pošlapaly (pro domácí pečení stačí promnout v utěrce). Pokud není k dispozici řešeto, tak slupičky lze odstranit opakovaným přesypáváním oříšků v průvanu z ošatky do ošatky :yes:
A pokud se neočistily dokonale...:-?
No, málokomu to vadilo, že ;-)

Nikijaho

5. 12. 2021 10:18

Tak jsem je též zkusila poprvé, mám za to že by ořechy uvnitř měly být světlé. Příště je už jen namočím, i opražené se mi všechny neoloupaly, po namočení jsem slupku škrábala nehtem. :-D Zase na druhou stranu opražené nádherně voní. :-8 Na 180°C mi přišlo moc, pekla jsme jen na 170°C 10min. Jsou vynikající. <3<3

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 1. 2020 18:24

hospodyne: Kdyby to byla jediná lež z čt ....... 8-(

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 1. 2020 18:22

maris: :-D:-D:-D:-D

maris maris

13. 1. 2020 18:18

Veronika.Hrozna: " ubrouskem vysušené " - ubrouskem je vysušíme, ale nezapracováváme do těsta;-):-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 1. 2020 18:08

Jak se oříšky zapracují ubrouskem do těsta? :-O

hospodyne

13. 1. 2020 16:26

Včera v televizi jeden pán tvrdil, že toto cukroví pekla Masarykovi jeho maminka na zámečku v Lánech!! Na to, že zemřela v roce 1887,by to byl slušný výkon. Mám pocit, že někteří lidé musí být zajímaví i za cenu, že ze sebe udělají trdla:-((

RubyRom RubyRom

13. 1. 2020 15:20

Tyto sušenky jsou úžasné, dovolila jsem si přidat své foto.

Libulka

17. 12. 2018 15:37

Peču ho už roky, i když bez kakaa. Kdo chce oříšky bez té hnědé slupky, stačí je zalít vařící!!! vodou a nechat asi půl hodiny máčet, po jednom oříšek v prstech promnete a slupka jde krásně dolů jako ze spařených mandlí. Pražení v troubě nedoporučuji, je to pracné, ne zcela účinné a pokud oříšky přepražíte, tak ani dobré :( Udělám si jen čtyři válečky těsta o průměru asi 3cm, každý zvlášť zabalím do potravinářské folie a nechám přes noc v lednici, pak krájím kolečka o síle asi 4 mm a peču na 170 stupňů. Fotky přidávám:-) Ještě dodám, že oříšky před zapracováním do těsta lehce posypu hladkou moukou, aby pak po upečení z těsta nevypadávaly.

koriander a bazalka

14. 12. 2018 16:04

tento recept som piekla už dávno,ale som si ho stratila a našla som ho tu, no je neúplný - totiž pointa celého je,že lieskovce sa opražia na plechu v rúre na cca 210 stupňoch cca 5 minút, ale treba dávať pozor, aby sa nespálili.Potom sa pomrvia v utierke a zbavia sa šupiek a až potom ich zaliať horkou vodou a postupovať podľa autorky.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: masarykovo cukroví hned měkké masarykovo vanoční cukroví masarykovo cukroví masarykovo cukroví recept vánoční cukroví masarykovo masarikovo cukroví masarykovy koláčky masarykovo cukroví s rumem prezidentovo cukroví nej cukroví cukroví z lískových oříšků masarykové cukroví masarykovo koláčky recept masarykovo cukroví nejlepší masarykovo cukroví cukroví s rumem masarikovo vánoční cukroví masarykovy knoflíky recept lískové oříšky cukroví výborné oříškové cukroví

Suroviny: mouka hladká, máslo, cukr moučkový, kakao, žloutek, ořechy lískové, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Masarykovo cukroví - pravé

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jnW5