Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?
Zdroj: Pixabay, Free-Photos

Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji mohli vychutnat v rámci „take away“ z okýnka, anebo doma. A asi právě proto podle statistik stoupal i zájem o kávu jako takovou, a rovněž i tu nejlepší z nejlepších - kávu výběrovou.

Co je výběrová káva?

Možná jste se s tím termínem už setkali, ale pokud ne, brzy se tak stane. Mezi obyčejnou, takzvanou komoditní, kávou a tou výběrovou, je zhruba takový rozdíl jako mezi krabicovým vínem za dvacku a jakostním odrůdovým vínem. A stejně tak, jako vás obojí může „jen opít“, může vás komoditní i výběrová káva „jen nakopnout“. Když si ale chcete kromě dodání energie ještě svůj šálek náležitě vychutnat, rozhodně sáhněte po výběrové kávě.

Čím se liší od komoditní? Jednoduše vším. Komoditní káva se praží ze směsi různých zrn z různých oblastí a, řekněme si to na rovinu, různé kvality. Nikdy tedy nevíte, odkud káva přesně pochází i jakou kvalitu zrna před použitím měla. Komoditní káva se většinou praží tmavě, čímž se mohou zakrýt jak vzhledové, tak chuťové i kvalitativní defekty použitých kávových zrn. A jak je to u kávy výběrové? Právě, že podobně jako u těch nejlepších vín. Výběrová káva je zkrátka to nejlepší, co si můžete dopřát. Vyrábí se z kávových zrn té nejvyšší kvality, jež rostla na specifické půdě ve specifickém klimatu, což se vždy dozvíte, protože na etiketě je uvedena země a oblast, z níž káva pochází, a někdy i jméno plantáže. Znáte tedy dokonale místo původu. A to není všechno.

Preciznost od prvního kroku

Jedinečnost výběrové kávy tkví i v tom, že je značná pozornost věnována celému procesu. Od pečlivého pěstování až po finální zpracování, tedy pražení. S touhle kávou je zacházeno jako v rukavičkách. Právě díky tomu má pak výsledný šálek horkého nápoje jedinečnou chuť a aroma. Dle odrůdy, doby sklizně i způsobu pražení můžete ve výběrové kávě pocítit například chuť oříšků, švestek nebo čokolády a ve vůni rozpoznat třeba květy růží nebo fialek. Tohle celé se ale, logicky, promítá do ceny.

Za kolik a kde ji pořídíte?

Nejdříve začneme tím, kde si výběrovou kávu nepořídíte. Je to přesně tam, kde se běžně káva „na doma“ kupuje, tedy v supermarketech. Výjimku v tomto ohledu tvoří některé on-line supermarkety, kde výběrová káva k dispozici je. A kde dál? Ve vybraných malých kavárnách, pražírnách nebo na e-shopech. Všude tam dostanete nejen kvalitní výběrovou kávu, ale také si ji vyberete dle svých chuťových preferencí a můžete si ji nechat namlít přesně podle toho, jak ji budete doma připravovat.

Zatímco například do french pressu patří hrubě mletá káva, džezva nebo některé kávovary vyžadují velmi jemné mletí. Ale to v kavárnách i na speciálních e-shopech vědí a skvěle se o to za vás postarají. Výběrová káva je, jak už jsme psali, dražší. Za 100 g zaplatíte přibližně 90 korun. Ovšem v chuti a vůni vám to zcela jistě vynahradí. A pokud patříte mezi fajnšmekry a vybíráte si víno podle odrůdy, chuti a vůně, dělejte totéž s kávou!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více