Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kávové dezerty: Dokonalé tiramisu vyžaduje správné suroviny. Jak na mraženou granitu?
Zdroj: Pixabay, DanielTwal, Pixabay licence

Jsou jemné a krémové nebo ledové a křupavé a jejich výhodou, kromě dokonalé chuti, je, že při přípravě nepotřebujete troubu. Vyzkoušejte klasické slavné nepečené kávové dezerty i méně známé variace.

Káva z šálku na talíř či do misky

Většina z nás si denně dopřává jeden až několik šálků voňavé horké kávy. Ale s přicházejícími slunnými dny poroste chuť jednak na chladné nápoje, jakým je například Dalgona coffee, ale také na chladné dezerty. Ty s kávou osvěží, dodají energii a ještě se při jejich přípravě moc nenadřeme. Navíc, káva dodá dezertům slavnostní ráz a atypický šmrnc. Pro slavnostní okamžiky jsou tedy kávové delikatesy jako stvořené. Nejslavnějším takovým dezertem je italské tiramisù, proto začneme právě u něj.

Dobroty jako od Itala

Název tradičního italského dezertu tiramisù vznikl ze sousloví tirami su, což znamená „vytáhni mě“ nebo „zvedni mě“, volně přeloženo také „rozvesel mě“. A jakmile jednou ochutnáte tiramisù tak, jak se správně má dělat, tedy se sýrem mascarpone a mandlovým likérem, zcela jistě vám zvedne náladu a rozveselí vás. Na přípravu italského dezertu stačí cukrářské piškoty, mascarpone, vejce, mandlový likér, případně šlehačka a samozřejmě káva. Právě v kávě namáčené piškoty nebo předem upečené piškotové těsto dodávají ve spojení s hebkým krémem dezertu tu správnou chuť. Chcete-li si tiramisù udělat tak, aby lahodilo i oku, připravte je do skleniček, aby vynikly jednotlivé vrstvy a nechte je před podáváním pár hodin odležet.

Krémy, pěny i panna cotta

Další možností, jak si připravit lahodný dezert, je vrstvený pohár, například z rozdrcených sušenek s kávovo-alkoholovým krémem. Také můžete předem uvařenou kávou Lotusky, ze šlehačky, cukru a instantní kávy vyšlehat jemný krém a do mističek dávat střídavě karamelové sušenky pokropené kávou a šlehačkový krém. Nebo zkuste udělat čokoládovo-kávovou pěnu, kterou jen doplníte ledovými kostkami a šlehačkou. Vynikající je i kávová panna cotta, italský dezert ze smetany a želatiny připomínající náš pudink. Anebo zkuste kávovou variaci na jihoamerickou omáčku dulce de leche; vyrobte si nejdříve základní dulce de leche a to pak už stačí jen ochutit instantní kávou.

Mrazivá vášeň

A jestli kávy ještě pořád nemáte dost, připravte si mraženou pochoutku. Sladké krystalky s kávovou chutí, to je kávová granita, kterou můžete při podávání pokapat růžovou vodou nebo pomerančovou šťávou. Anebo si ji vychutnejte jen tak. A pokud byste ani na to neměli čas, tak stačí dopřát si kávu s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou. Tenhle retro dezert máte za minutku hotový a parádu na stole udělá také. 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více