Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto volá po lehčích jídlech, nemusí to být jen saláty

být jen saláty Léto přináší jednu neodlučitelnou výhodu, a to že není potřeba trávit spoustu času v kuchyni. Jsou tu snadná a lehká jídla, která jsou ideálním řešením pro letní horké dny.

 

Výhody lehkých jídel v letních dnech

Ne každému je blízké vaření, a to obzvláště v letních dnech, kdy se kuchyně mění v sauny. Výhodou jsou však recepty českých i zahraničních kuchyní, které nabízí až nepřeberné množství jídel, která jsou rychlá a snadná pro přípravu, ale také dostatečně lehká pro letní dny. Většina z těchto jídel, která se označují jako lehká, jsou právě jednodušší pro organismus ke zpracování. Díky tomu pak nepřichází hned po jídle výrazná únava, ale naopak se stává jídlo zdrojem energie a bonusem může být i příjemné osvěžení. Většina těchto jídel obsahuje mnoho zeleniny a ovoce, jež obsahují značné množství vody a s tím přichází i další z výhod, kterou je hydratace. V letních dnech se zapomíná daleko snáze na pitný režim a je tedy dobré zařazovat jídla bohatá na vodu, kterými jsou především zmíněná zelenina a ovoce, ale třeba i ovocné šťávy a polévky. V neposlední řadě jsou lehká letní jídla zdrojem řady vitamínů, minerálů a vlákniny, které přispívají ke správnému fungování a jsou zdraví prospěšné. 

Dnešní možnosti nabízí až nepřeberný výběr potravin, které jsou od českých dodavatelů, pěstitelů a řemeslníků, čímž se nabízí možnost volby kvality, čerstvosti a skvělé chuti přímo od zdroje. Nejen spoustu českého ovoce a zeleniny nabízí například řada Od českých farmářů nebo My Bio Penny v akčním letáku Penny.

Rychlá a snadná jídla, která zasytí

Bez obav, lehkým a snadným jídlem nemusí být jen salát. Samozřejmě je klasickou součástí léta, a to jak v podobě čistě mixu zeleniny s přidaným jogurtem či olivovém olejem, tak i v sytější variantě s těstovinami. Mezi lehká jídla však patří i smoothie drinky a smoothie bowls. Smoothie je obecně rozmixovaná směs ovoce a například s baby špenátem a trochou vody nebo mléka. Jedná se spíše o snídaňové či svačinové jídlo, avšak ideálně zasytí a je také skvělým zdrojem vitamínů a vlákniny. V létě jsou příjemným dopoledním občerstvením i jogurty s ovocem, ovocné a zeleninové šťávy nebo také meloun, který je neodlučitelně spojen s letním obdobím. Více osvěžující bude chlazený a pokapaný limetkovou šťávou, která mu také dodá zcela novou chuť. 

S létem se také pojí grilovací sezóna, která však bývá poměrně náročná pro organizmus na zpracování a člověk je spíše unavený po větším množství těžšího jídla. Řešením může být však vhodnější volba masa. Lehčí, ale přesto velmi chutné na grilu, jsou ryby a krůtí a kuřecí maso. Ryby chutnají skvěle s bylinkami či grilovacím kořením a pro krůtí i kuřecí maso je možné vymyslet nepřeberné množství marinád, které dodají masu nejen šťavnatost, ale také skvělé chutě. Kvalitní a chutné maso nabízí například obchodní řada K-Mistři od fochu z letáku Kauflandu, která nabízí kvalitní maso z českých chovů a od zkušených řezníků spolupracujících s Kauflandem. Přílohou pak nemusí být nutně pečivo, ale například pečená či grilovaná zelenina. 

Někdo v létě vyřazuje večeře, protože už má nižší potřebu konzumace jídla, avšak i pro večer jsou tu jídla, která nezatíží zbytečně žaludek, ale zároveň se člověk nají dosyta. Jednou z možností jsou například tortilly a wrapy, do kterých je možné naplnit v podstatě cokoliv. Běžnou součástí jsou samozřejmě saláty a jiné druhy zeleniny, dresink a pro milovníky masa - chutnají skvěle i s opečenými kousky kuřecího masa. 

Veškeré potraviny seženete výhodně

Léto nabízí spoustu nových receptů, ze kterých vzniknou rychlá a lehká jídla, a to i díky pestré nabídce sezónních potravin. Ne pro každého je možností vypěstovat si většinu potravin na zahradě, a tak přichází s výraznou pomocí portál Kaufino. 

Na Kaufinu jsou pravidelně doplňovány akční letáky všech větších obchodních řetězců, a tak je možné nakupovat výhodně a s přehledem. Například letáky Kauflandu, Penny nebo Lidlu nabízí cenově dostupné sezónní potraviny, a to i od českých pěstitelů a dodavatelů. Díky tomu pak může každý kouzlit v kuchyni s potravinami, které jsou jako ze zahrady a se skvělou chutí. Lidl leták pak má navíc speciální tematické týdny, díky kterým Lidl umožní vyzkoušet chutě Itálie, Francie nebo třeba Španělska i ve vlastní kuchyni. 

 

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více