Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hospodská gulášová polévka: Mleté hovězí dodá skvělou chuť, paprika zase barvu, důležitý fígl je ve správném osmažení cibule
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Gulášová polévka patří mezi polévky, které si dáváme i jako hlavní jídlo. Báječně zasytí a v mrazivých zimních dnech také skvěle prohřeje. Jak ji ale připravit, aby chutnala celé rodině?

Polévky v zimě

V zimě si rádi dáváme polévky, které pořádně prohřejí a zasytí. Právě takovým případem je i gulášová polévka. My se dnes podíváme na hospodskou, kterou jste si mohli (a stále můžete) dávat v bistru nebo hospodě. Její příprava je snadná a rychlá, takže polévku můžete mít velmi rychle na stole k obědu či večeři. 

Není gulášová polévka jako gulášová polévka

Obvykle se gulášová polévka neboli gulášovka připravuje je ze stejného podílu hovězího masa a cibule, z pořádné dávky mleté sladké papriky, česneku a kmínu. Dochutíme solí a pepřem a na zahuštění dáváme jíšku, rozvařenou bramboru nebo rozdrobený kus chleba.

V klasické gulášovce plavou kostky hovězího masa. Když ale připravujeme tu hospodskou, dáme do ní mleté hovězí, a pokud bude tučnější, není to vůbec na škodu.

Velmi důležitá je ale pořádná dávka sladké papriky a cibule. Cibuli na polévku neopékáme tolik jako na klasický guláš, ale necháme ji zabarvit do světle hněda. Měla by zůstat stále ještě měkká. Ideální je připravovat cibuli a maso na sádle. 

Zimní recepty

Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…

Hospodská gulášová polévka

Na přípravu gulášové polévky si přichystejte: 300 g mletého hovězího masa, 1 velkou cibuli, 4 větší brambory, 2 lžíce sádla, 1 lžíci mleté červené papriky, mletý pepř, 2 stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, sůl a 2 l vroucí vody.

Jak na to? Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji na kostičky. Česnek oloupejte. Do kastrolu se silným dnem dejte sádlo, nechte ho rozehřát a přidejte cibuli. Osmažte ji do světle hněda. Přidejte papriku a mleté maso a osmahněte ho, dokud se nezačnou oddělovat kousky. Zalijte vroucí vodou. Přidejte brambory, polévku osolte a opepřete a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Nakonec utřete nebo prolisujte česnek a přidejte ho do polévky, okořeňte majoránkou. Pokud máte raději hustší gulášovou polévku, můžete si ji zahustit třeba střídkou chlebu. 

Náš tip: Připravte si gulášovou polévku s mletým masem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více