Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jižní Čechy na talíři: Připravte si kočičí tanec, bosáky nebo pucánkovou polévku z hub!
Zdroj: Šárka Adámková

Kraj rybníků není proslulý pouze lovem ryb. Jihočeši umějí taky skvělé bramborové či houbové pokrmy nebo dobroty z luštěnin! Právě taková jídla si dnes společně připomeneme.

Kočičí tanec

Jednodušší jídlo těžko najdete. Směs vařené čočky, krupek, cibule, soli, škvarků a majoránky je geniální vynález, jak se najíst levně, zdravě a do sytosti. Naši předkové si nemohli dovolit jíst maso každý den, tak experimentovali, jak se dalo. A vznikaly dobroty, které i bez masa chutnají fantasticky. Třeba jako právě tahle. Na kočičí tanec budete podle knížky Žahúři v Jindřichově Hradci potřebovat: 250 g čočky, 150 g krupek, sůl, majoránku, 80 g škvarků a 1 cibuli. Čočku namočte a poté uvařte tak, jak jste zvyklí, ale v nesolené vodě! Ve větším množství jiné, slané vody uvařte přebrané a namočené kroupy. Obojí sceďte a smíchejte. Přidejte dle chuti sůl, majoránku a škvarky rozpuštěné na troše sádla. Na talíři posypte pokrm osmaženou cibulkou.

Dokonalé bosáky

Existuje víc receptů na tyhle jihočeské knedlíky, ale tento jsme si s dovolením vypůjčili, jako minule jablečné knedlíčky, z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Zakladatelka skupiny, Šárka Adámková, má část rodiny právě na jihu Čech, a proto se svojí maminkou jihočeská jídla vařila. A společně také, jak sama říká, časem vyladily recept na podle nich nejlepší jihočeské bosáky. Co budete potřebovat: 1 kg ve slupce vařených brambor, 600 g syrových oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl. Postup je následující: Do velkého hrnce dejte vařit vodu a hodně ji osolte. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. Syrové brambory také nastrouhejte a nechte chvíli odstát. Pak je vymačkejte a vodu slijte, ale škrob, který se usadil na dně mísy, ponechejte! K vymačkaným bramborám přidejte nastrouhané vařené brambory, mouku, škrob a vejce. Těsto mírně osolte a pomocí dvou lžic z něj tvarujte knedlíky, které ihned zavařte do vroucí vody. Vařte asi 10–15 minut, vyjměte, lehce omastěte (nejlépe husím sádlem) a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou jako samostatný pokrm, nebo se zelím jako přílohu k pečeným masům.

Pucánková polévka z hub

Připravte si 1 hrnek sušených hub, 1 brambor, 5 lžic hrubé mouky, sůl a hrnek smetany. Houby namočte do vody na hodinu nebo déle. Pak je osolte a uvařte spolu s oloupaným a na kostičky nakrájeným bramborem doměkka. Mezitím z mouky, vody a špetky soli udělejte husté těstíčko a lžičkou vykrajujte nočky, které zavářejte do polévky. Vařte asi 3 minuty, pak polévku zjemněte smetanou. Můžete přidat i trochu kopru nebo naopak česnek a majoránku. Ať vám chutná!

Více o tom, jak sbírat, používat i skladovat houby najdete zde

   

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více