Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapusta byla vypěstována zřejmě z brukve zelné. Z té byly ale vypěstovány zároveň i jiné druhy košťálové zeleniny.
První pěstování kapusty se přiřazuje Středozemí. Egypťané už pěstovali jednoduché kapusty. Pěstování se dále vyvíjelo a v 16. století byly druhy poměrně ustálené. Tvary kapusty se podobaly zhruba těm dnešním. Kapusta listová lze také nazývat zelím listovým. Je zde vidět příbuznost kapusty listové se zelím. U této kapusty vlastně vyrůstají listy na dlouhém košťálu. Listy jsou potaženy jakýmsi voskovým povlakem. V současné době se šlechtitelé stále zabývají pěstováním nových kultivarů, jak raných, mezidobých nebo pozdních.
Pěstování a použití této kapusty v kuchyni je jednoduché a přesto se nezařadila na přední místo. Častěji se využívají její příbuzné druhy.

Kapusta1

V naší kuchyni se stala oblíbenou kapusta kadeřavá neboli kadeřávek. Pěstovali jej také už v 16. století. Prý byl za časů Pliniových označován jako sabelické zelí jemné chuti. Kadeřávek má společné se zelím to, že může být také červený. Kadeřávek se nejvíce oblíben v západní Evropě a ve Skandinávii. Víte, že se dá pěstovat v nízké podobě, ale rovněž i ve vysoké ? Dokonce do výšky 3m.

 

Kapusta2

 

Od 17. století byla po celé Evropě známá kapusta hlávková. U ní nelze přesně počátky jejího pěstování. Někteří odborníci se domnívají, že ji prvně pěstovali v Itálii.

 

Kapusta3Určitě mi dáte za pravdu, že nechutnější je kapusta růžičková. Kapustičky jsou vlastně malé hlavičky, které vyrůstají v paždí listů. Kolébkou růžičkové kapusty je Belgie. Přesněji v roce 1785 okolo Bruselu. Zpočátku byla pěstována pro svůj vzhled jako kuriózní. Říkalo se jí tisícihlavá kapusta nebo bruselská kapusta. Růžičková kapusta odolná zelenina, dobře se skladuje a dá se výborně zamrazit. Může však vydržet i na záhonu přes zimu.

Kapusta má detoxikační účinky, chrání naše tělo před nádorovým bujením a před rakovinou tlustého střeva. Snižuje pálení žáhy a také hladinu cholesterolu. Působí výborně proti zácpě a rakovině tlustého střeva. Doporučuje se zařadit růžičkovou kapustu do jídelníčku u lidí, kteří se léčí se štítnou žlázou. Kapusta obsahuje vitamín C, B, K, E, minerální látky – železo, vápník, draslík, síru, fosfor, selen. Nejvíce vitamínu C, bílkovin a aminokyselin je v kadeřavé kapustě.
V kuchyni se využívá nejčastěji růžičková kapusta jako příloha, do polévek nebo zapékaná se sýrem. Hlávková kapusta na závitky.
 

Komentáře

tejaja tejaja

23. 10. 2008 12:07

Keli:-D

vybusna vybusna

23. 10. 2008 09:05

vyborny clanocek. konecne som sa dozvedela co je to kaderabek. a najviac uzitocne je pre mna info o ruzickovom keli.....teraz neviem ako sa to sklonuje..ci keli, ci kele. takze idem rovno do obchodu na nakup a pohladat n ejake recepty. vdaka lenka/m.....btw...100 rokov som ta nevidela, kdeze si?;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více