Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na nejlepší vosí hnízda? Dělejte je podle Kristiny!
Zdroj: Šárka Adámková

Vosí hnízda, včelí úlky… Tohle cukroví s různými názvy patří u nás mezi naprosto nejoblíbenější. Dá se udělat vyloženě na last moment, změkne přes noc a chuťově se mu máloco vyrovná. Pochopitelně to všechno platí jen tehdy, když máte dobrý recept. A ten vám dnes nabídnu!

Slavná hnízda Kristinina

Na začátek musím něco vysvětlit. Tenhle recept není můj. A není ani od mé kamarádky Kristiny. Je původně od její tety. Jenže byla to právě Kristina, která tahle vosí hnízda proslavila. Před několika lety totiž udělala várku hnízd podle tetina receptu na jeden pracovní vánoční večírek. Shodou okolností jsem tam byla taky a hnízda ochutnala. Lepší jsem nikdy nejedla! A mysleli si to i ostatní, takže si časem začali tahle hnízda od Kristiny objednávat a v určitých pražských kruzích se Kristina, která je profesí novinářka, značně proslavila. Před Vánocemi měla narváno, psávala o ní různá média. Přitom dělala jen jeden jediný druh cukroví: vosí hnízda. Jenže, ta byla skvělá a tak Kristina třeba v roce 2017 udělala rovných 3 524 kousků. Denně „makala“ po práci. Fotky s její „po strop“ plnou lednicí obletěly všechny sociální sítě. Aby toho nebylo málo, Kristina svůj recept netají a poskytne ho i nám. A jelikož já už podle něj dělám hnízda několik let, přihodím pár zkušeností navíc.

Co budete potřebovat?

Na jednu dávku, ze které uděláte asi 25 kusů, vám stačí na těsto: 160 g dětských piškotů, 160 g moučkového cukru, 3 lžíce rumu, 60 g másla, 1 bílek a kakao (dle libosti). Na náplň potřebujete: 80 g změklého másla, 1 lžíci rumu, 1 lžíci moučkového cukru a 1 žloutek. Na dokončení pak celé dětské piškoty. Jak na to? Piškoty rozmixujte a smíchejte se všemi ostatními surovinami. Utvořte těsto a dejte je do chladu. Pokud vás zaráží syrové vajíčko, pak je to ale právě to, co dělá chuť luxusní a hnízda vláčná a moc dobrá. Samozřejmě je potřeba kupovat vejce čerstvá, která mají před sebou ještě dlouhou dobu spotřeby. Alkohol v těstě i náplni také pomáhá, funguje jako konzervant.

Stejně postupujte i s náplní, tedy ručně vyšlehejte změklé máslo, rum, cukr a žloutek. Všechny suroviny se krásně spojí do hladkého krému. Ten nechte vychladit, ale není potřeba jej dávat do cukrářského sáčku. Kristina, a já už léta taky, plníme hnízda jinak. Vzápětí se to dozvíte. Na hnízda jsou nejlepší rozevírací formičky, které podle mých zkušeností a s tímto receptem nemusíte vůbec ničím vysypávat. Těsto ale musí být dost studené, v tom je ta finta. Pokud by se přece jen lepilo, stačí formičku lehce „namočit“ v misce s moučkovým cukrem a pak do ní vtlačit kuličku z těsta. Důlek dovnitř udělejte ukazováčkem, přebývající okraje zarovnejte a náplň plňte zadní částí malé kávové lžičky. Tento způsob je, co se času týká, naprosto nejefektivnější. Prstem také můžete regulovat velikost důlku, aby se dovnitř vešlo více náplně. Pokud chcete, na postup plnění se podívejte přímo z Kristinina videa zde. Na náplň pak přitiskněte piškot, rovnou plochou nahoru (při obrácení pak bude dole) a hnízda skladujte v chladu. Piškot díky těstu a náplni změkne do 24 hodin, to mám osobně vyzkoušeno. Kdyby vám náhodou hnízda zbyla, což se ale normálně nikomu nestává, můžete je podle Kristiny i zamrazit. Jinak doporučuju spotřebovat do několik dnů. Ale jsem si jistá, že s tím nebude problém a spíš budete počítat hodiny. Tak sladké svátky!

Seriál Holka u plotny připravuje Šárka Adámková, dlouholetá kulinární redaktorka, lektorka kurzů vaření, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více