Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Jak na křupavé tmavé kaiserky? Díky jednomu triku budou naprosto dokonalé!
Zdroj: Iva Trhoňová

Kdo by neznal kaiserky? Oblíbené pečivo, křupavé na povrchu a nadýchané uvnitř, je k dostání v každém obchodě. Ale mnohem lepší si upečete doma. Věřte mi, že jakmile jednou zkusíte kaiserky domácí, vykynuté díky omládku, už nebudete chtít jiné. Tento postup bude vyžadovat jen trochu času na kynutí navíc, ale výsledek vás nadchne.

Když pekařka promluví...

Jak už mnozí víte, pečení je moje vášeň a tak trochu i životní cesta. Proto často a ráda zkouším v této oblasti nové věci. Nejvíc na odbyt jde v každé domácnosti pochopitelně běžné, nejobyčejnější pečivo. Chleba, rohlíky, housky nebo právě kaiserky. Jelikož jsme společně minule pekli sádlové housky, dnes jsem si pro vás připrava něco jiného, a sice tmavé kaiserky. Ve variantě, kterou vám představím, jde o pevnější a přesto nadýchané pečivo, do kterého byl na zadělání těsta použit odvar z melty. Díky němu je okatá střída kaiserek trochu tmavší a moc pěkně voní. Možná, že některé z vás zarazí v kynutém těstě použitý omládek. Nelekejte se toho, je to jen kvásek z droždí, s daným poměrem surovin. Díky omládku těsto mnohem lépe kyne a má pak i další přednosti. Je to vlastně takový trik, jak mít zkrátka pečivo lepší. Vždyť ochutnáte sami. Více a podrobněji o omládku (a také o sladěnce) bych vám ráda napsala příště. Třeba si ho zamilujete stejně jako já a budete ho používat častěji.

Co tedy budete na těsto potřebovat? Na omládek je třeba: 100 g vody, rovná lžička včelího medu nebo sladěnky, 130 g hladké mouky, 8-10 g čerstvého droždí. Dále do těsta: 200 g odvaru z melty, 25 g oleje, 40 g žitné chlebové mouky, 350 g pšeničné chlebové mouky, 1 lžíce lněných semínek (20 g), 2 lžičky soli (10 g). A navíc ještě další lněná semínka na posyp před pečením.

Jak budete postupovat? Všechny suroviny na omládek umícháte a necháte hodinu v teple místnosti pracovat. K hotovému omládku přidáte zbytek surovin, umícháte těsto, které necháte hodinu vykynout. Během kynutí můžete promísit. Vykynuté těsto propracujete na pomoučeném vále a rozdělíte na 12 dílů. Z každého kousku uděláte bulku. Všechny necháte na plechu s pečícím papírem krátce nakynout (podle okolního tepla, cca 10-15 minut), pak je rukou lehce zploštíte a orazíte omoučenou raznicí. Netlačte raznici těstem až zcela k podložce, mohli byste těsto úplně rozkrojit. Raženky necháte už jen krátce dokynout, postříkáte vodou, posypete lněným semínkem a dáte upéct do vyhřáté trouby (220 °C / asi 15-20 minut).

Kdo do nemá raznici, dá na plech nakynout už rovnou vytvarované bulky - bochánky, které může svrchu naříznout ostrým nožem nebo žiletkou. Dál postupuje stejně jako u raženek.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde. 

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Jaromira18 Jaromira18

29. 1. 2022 20:12

S tou meltou se mi to moc líbí, zítra jsou na pekáči. Díky za recept.:-K:-K:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více