Perníčky nejen na Vánoce
20. 12. 2012 Vaření
Nestihli jste ještě upéct perníčky a chtěli by jste je mít na vánočním stole nebo udělat radost dětem?
Perník a medové pečivo provázejí člověka staletími. Pečivo z mouky a medu se nacházelo i v egypských hrobech. První zmínka o výrobě perníku v Čechách je z roku 1335 z Turnova, kde se perník prodával. Cáletníci jak se perníkářům říkalo, dávali do těsta až devatnáct druhů bylin a koření. Jakost perníků určoval med, který se do těsta dával. Medové pečivo s názvem perník se označuje od té doby, kdy se začal přidávat do těsta pepř.
Perníky se pekly různých tvarů, na různé svátky a taky měly různé názvy, podle toho odkud pocházely. Perník byl taky považován jako lék na zažívací potíže. V dnešní době si můžeme koupit i perníky ručně malované, které jsou doslova umělecká díla a zkrášlí náš domov.
Medové perníčky jsou nejen chutné, ale i hodnotné a můžeme je mít doma stále v zásobě i bez zdobení, jen tak ke kávičce.
Než si zaděláme těsto, tak bychom měli vědět, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku a cukr prosíváme.
Med dáváme tekutý, pokud nám zcukernatěl, tak ve vodní lázni rozpustíme a do těsta dáváme vychladlý. V některých receptech se med s cukrem vaří.
Sypké suroviny a koření dobře promícháme a pak teprve přidáme vejce, med a tuk. Těsto nesmí být tuhé, v chladnu ještě ztuhne.
Těsto necháváme 1 - 3 dny odležet v chladné místnosti, zabalené v mikroténu, aby neosychalo.
Těsto vyválíme na sílu 3 - 4 mm, neděláme tenší, perníčky by mohly být tvrdé a kroutily by se. Pečeme na vyšší teplotě (2OO°C) aby krásně naběhly.
Zdobíme až druhý den, z čerstvých perníčků by mohla bílková poleva odpadávat.
Na bílkovou polevu cukr 2 x - 3 x osíváme, aby byl co nejjemnější a nezůstaly v něm krystalky cukru.
Kdo ještě nestihl perníčky upéct, tak tady jeden tip na perníčky, které nepotřebují na odležení tolik času a hned druhý den si na nich můžete pochutnat.
500 - 600 g hladké mouky (podle kvality mouky),170 g cukr moučka, 3 malá vejce, 125 g medu, 70 g sádla, 1/2 balíčku perníkové koření, 1/2 KL mleté skořice,1 a 1/2 KL jedlé sody, špetku mleté nové koření.
Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní sypké suroviny a dobře promícháme. Přilijeme rozšlehaná vejce, med, nerozpuštěné sádlo a vypracujeme vláčné těsto. Pokud se nám zdá, že je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladnu do druhého dne odležet.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat do perníčků dírky na zavěšení. Tipy na výrobu perníkové dekorace
Jaké jsou druhy cukru a k čemu se používají
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 8 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 9 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 10 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 20 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Přečtěte si Zobrazit více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k pečení perníčků. Jak připravit těsto, jak upéct výborné perníčky a jak je zdobit
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
KVÍZ: Rady a tipy pro přípravu vánočních perníčků
Komentáře
12. 1. 2013 14:47
9. 1. 2013 12:27
7. 1. 2013 15:22
28. 12. 2012 22:32
28. 12. 2012 21:24
24. 12. 2012 17:36
23. 12. 2012 20:34
21. 12. 2012 15:10
20. 12. 2012 18:11