Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nestihli jste ještě upéct perníčky a chtěli by jste je mít na vánočním stole nebo udělat radost dětem?

Perník a medové pečivo provázejí člověka staletími. Pečivo z mouky a medu se nacházelo i v egypských hrobech. První zmínka o výrobě perníku v Čechách je z roku 1335 z Turnova, kde se perník prodával. Cáletníci jak se perníkářům říkalo, dávali do těsta až devatnáct druhů bylin a koření. Jakost perníků určoval med, který se do těsta dával. Medové pečivo s názvem perník se označuje od té doby, kdy se začal přidávat do těsta pepř.

Perníky se pekly různých tvarů, na různé svátky a taky měly různé názvy, podle toho odkud pocházely. Perník byl taky považován jako lék na zažívací potíže. V dnešní době si můžeme koupit i perníky ručně malované, které jsou doslova umělecká díla a zkrášlí náš domov.

Medové perníčky jsou nejen chutné, ale i hodnotné a  můžeme je mít doma stále v zásobě i bez zdobení, jen tak ke kávičce. 

Než si zaděláme těsto, tak bychom měli vědět, že všechny suroviny by měly mít pokojovou  teplotu. Mouku a cukr prosíváme.

Med dáváme tekutý, pokud nám zcukernatěl, tak ve vodní lázni rozpustíme a do těsta dáváme vychladlý. V některých receptech se med s cukrem vaří.

Sypké suroviny a koření dobře promícháme a pak teprve přidáme vejce, med a tuk. Těsto nesmí být tuhé, v chladnu ještě ztuhne.

Těsto necháváme 1 - 3 dny odležet v chladné místnosti, zabalené v mikroténu, aby neosychalo.

Těsto vyválíme na sílu 3 - 4 mm, neděláme tenší, perníčky by mohly být tvrdé a kroutily by se. Pečeme na vyšší teplotě (2OO°C) aby krásně naběhly.

Zdobíme až druhý den,  z čerstvých perníčků by mohla bílková poleva odpadávat.

Na bílkovou polevu cukr 2 x - 3 x osíváme, aby byl co nejjemnější a nezůstaly v něm krystalky cukru.

Kdo ještě nestihl perníčky upéct, tak tady jeden tip na perníčky, které nepotřebují na odležení tolik času a hned druhý den si na nich můžete pochutnat.

500 - 600 g hladké mouky (podle kvality mouky),170 g cukr moučka, 3 malá vejce, 125 g medu, 70 g sádla, 1/2 balíčku perníkové koření, 1/2 KL mleté skořice,1 a 1/2 KL jedlé sody, špetku mleté nové koření.

Do mísy prosejeme mouku a cukr, přidáme ostatní sypké suroviny a dobře promícháme. Přilijeme rozšlehaná vejce, med, nerozpuštěné sádlo a vypracujeme vláčné těsto. Pokud se nám zdá, že je těsto řídké, přidáme trochu mouky. Zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v chladnu do druhého dne odležet.

Na pomoučněném vále vyválíme na sílu asi 3 - 4 mm a vykrajujeme tvary. Ukládáme na plech s pečícím papírem. Dáme do předehřáté trouby na 200°C a upečeme dočervena. Upečené potřeme rozšlehaným vajíčkem a necháme na rovné podložce vychladnout.
 
Druhý den zdobíme bílkovým sněhem nebo můžeme upéct kolečka, slepit švestkovými povidly, polít čokopolevou a posypat kokosem nebo praženými sekanými oříšky.
 
 
Pokud perníčky nebudeme zdobit a budeme polévat čokoládou nebo jen tak jíst, nemusíme po upečení potírat vajíčkem. Z tohoto těsta můžeme upéct i svícny a různé ozdoby na stromeček.
 
Na zdobení ušleháme 1 bílek + 150 - 180 g cukr moučka - podle velikosti bílku. Pokud chceme mít sníh barevný, přidáme trochu potravinářské barvy a dobře rozmícháme.
 

Komentáře

olahok

12. 1. 2013 14:47

Zbožňuji Vaše články, jsou úchvatné.:yes::yes::yes::yes::yes::-K

Marybar

9. 1. 2013 12:27

:yes::yes::yes::-K

hanahcotton hanahcotton

7. 1. 2013 15:22

:yes::yes::yes:

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

28. 12. 2012 22:32

superka Evi:-K

eva hubova eva hubova

28. 12. 2012 21:24

Díky všem:-))

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

24. 12. 2012 17:36

:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes: krása Evi, jsi šikulka, ode mne máš moc bodíků:-K

petrzelka

23. 12. 2012 20:34

:-K:-K:-K

maiva maiva

21. 12. 2012 15:10

Pěkné čtení a moc povedené perníčky:-p:yes::yes:

Irrena Irrena

20. 12. 2012 18:11

Krásné perníčky:yes::yes::yes::yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více